Zázvorové pečivo
Výživové Hodnoty:
40 porcií / ks
105 minút
1 ks obsahuje:
55 kcal
7.50 g sacharidov
2.50 g tuku
1.50 g bielkovín
Popis:
U nás doma je toto čajové pečivo tradíciou cez vianočné obdobie. Majú intenzívnu čokoládovú chuť, nie sú moc presladené, pridaním mletého zázvoru príjemne zahrejú a chytia jemnú pikantnosť.
Ideálne sa hodia k čaju. :)
S cestom sa veľmi dobre pracuje a pri vykrajovaní nepotrebujú skoro žiadnu múku. Ak chcete, aby cesto bolo po upečení mäkké a krehké stačí piecť tak 5-7 minút, a ak chcete, aby cesto bolo chrumkavé a pripomínalo sušienky, pečte o niečo dlhšie (približne 10 minút).
Suroviny:
2
ČL
mletá škorica
1/3
šálky
med/javorový sirup/agave
3 a 1/4
šálky
špaldová múka hladká
1/3
šálky
práškové kakao
1
ČL
jedlá sóda
1
ČL
kypriaci prášok do pečiva
1
ks
vajce
2
ČL
mletý zázvor
1
ČL
mleté klinčeky
1/2
šálky
rozpustený kokosový olej
1/2
šálky
kokosový cukor
1
ČL
soľ
50
g
nasekaná kvalitná horká čokoláda
Postup:
V jednej miske som si zmiešala múku, kakao, škoricu, zázvor, klinček, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva. V druhej miske som vymiešala ručne metličkami kokosový cukor s kokosovým olejom. Potom som pridala vajce, med, rozpustenú čokoládu a znova dobre vymiešala.
Do mokrej zmesi som postupne pridávala múku a miešala (nedávajte múku naraz, cesto by malo byť tuhšie, ak sa vám lepí, pridajte viac múky). Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a nechala aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Po 1 hodine som cesto vybrala a rozdelila na 3 časti. Cesto som rozvaľkala na cca 1 cm hrúbku a vykrajovala formičkami vianočné tvary na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som 5-7 minút pri 180 stupňoch.
Dobrú chuť!