Cesnakovo-cukinová focaccia
Info:
Úvod:
Focaccia je talianska placka, ktorá pripomína naše osúchy. Je to nečakane jednoduché na prípravu a môžete si ju prispôsobiť vašim chutiam. Ja som ju tento krát zvolila pripraviť na individuálne porcie a vznikli z toho tieto mini focaccia žemličky. Zvyčajne sa pripravuje na celý plech a potom nakrája.
Výsledok boli nádherne jemné, krehké a voňavé kúsky. Určite si ju rýchlo obľúbite a prekvapíte nie len vás, ale aj vašu návštevu, či priateľov! 🙂
Odporúčam aj kombináciu olivového oleja a byliniek, posypať môžete aj opečenou cibuľkou alebo potrieť cesnakom a sušenými paradajkami, alebo olivami. Je to len a len na vašich chutiach. 😉
Suroviny:
Postup:
Vo väčšej miske som si teplú vodu zmiešala s droždím a medom do rozpustenia a nechala aspoň 5 minút odpočívať. Potom som pridala olivový olej, soľ a múku. Cesto som vypracovala rukami na pomúčenej doske, miesila som dokiaľ mi nevzniklo nelepivé cesto. Vypracované cesto som celé potrela olivovým olejom a nechala v miske zakryté kysnúť najmenej 1 hodinu (cesto by sa malo zdvojnásobiť). Vykysnuté cesto som rozdelila na 8 menších kúskov a položila ich na plech vyloženým papierom na pečenie. Zakryté som ich nechala ešte 15 minút kysnúť.
Rúru som si zatiaľ predhriala na 180 stupňov a v miske zmiešala všetky suroviny, ktorými posypeme povrch focaccie. Každý kus som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala cukinovou zmesou.
Piekla som 30-35 minút do zlatista.
Dobrú chuť! 🙂