Doslova tekvicové žemličky

Info:

8 ks
Predpríprava: 100 minút
Príprava: 20 minút
Príprava spolu: 120 minút
1 ks obsahuje:
149 kcal
Sacharidy: 28 g
Tuky: 2 g
Bielkoviny: 6 g

Úvod:

No nie sú chutné? 🙂 Čo je krajšie v jesennom období, ako tvorenie nových a zaujímavých receptov z tekvice? Takmer celý rok na tekvicu ani nepomyslím, ale keď príde farebná jeseň, máme ju každý deň na stole v inom prevedení. Aj vy?
Tieto tekvicové žemličky sú krásne nadýchané a jemne sladké a s týmto unikátnym tvarom vyčaria na stole slávnostný a radostný nádych. Príprava je jednoduchá a zábavná – nič zložité. Poďme sa pozrieť na postup. 😉

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● javorový sirup - 2 PL -
● žĺtok - 2 ks -
● soľ - 1/2 ČL -
● sušené droždie - 1 a 1/4 ČL -
● celozrnná pšeničná múka hladká - 300 g -
● mandľové mlieko - 125 ml -
● tekvicové pyré - 60 g -
● + pekanové alebo vlašské orechy na vyrobenie stonky - - - -

Postup:

V miske som si zmiešala vlažné mlieko, javorový sirup, sušené droždie, žĺtka, tekvicové pyré a miešala, dokiaľ sa droždie nerozpustilo. Potom som pridala postupne múku (možno budete potrebovať viac, každá múka absorbuje tekutinu inak), štipku soli a miešala (môžete použiť ruky, varechu alebo kuchynského robota), dokiaľ mi nevzniklo nelepivé cesto (malo by sa odlepovať od misky). Cesto som zakryla čistou utierkou a nechala kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
Potom som cesto vybrala na pomúčenú dosku, vypracovala nelepivé cesto, a potom som ho rozdelila na osem rovnakých častí. Každú časť som vyformovala do hladkej guľky. Do stredu som pomocou prsta urobila jamku a okolo nej som som ostrým nožíkom vykrojila osem častí (akokeby ste krájali pizzu, alebo si predstavte kvietok a lupienky, no dávajte pozor aby ste neprerezali stred). Potom som ich premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie. Zakryla som ich opäť utierkou a nechala ešte 20 minút podkysnúť. Nakoniec som do stredu ponorila “stonku” z orechu a potrela rozšľahaným žĺtkom, aby boli krásne oranžové. Piekla som ich 20-25 minút pri 180 stupňoch, dokiaľ povrch tekvičiek mierne nezhnedol.

Môžete ich servírovať nasladko aj naslano.
Dobrú chuť.