Nekysnutý celozrnný chlieb s makom a cmarom
Info:
Úvod:
Ak hľadáte recept na pravý celozrnný domáci chlieb, ktorý nevyžaduje kysnutie a zdĺhavú prípravu, tak ste na správnom mieste! Príprava tohto chleba vám zaberie iba 10 minút! 🙂
Nie je nad domáci, čerstvý, chrumkavý domáci chlieb. STOP KUPOVANýM A ZAFARBENýM!
Suroviny:
Postup:
Plech som si najprv vyložila papierom na pečenie a zľahka potrela olivovým olejom.
V hlbokej mise som si zmiešala múku, slnečnicu, mak, sódu, soľ a cukor. V strede zmesi som si spravila jamku, vliala do nej cmar a postupne ho spracovávala do múčnej zmesi, dokiaľ mi nevzniklo mäkké (troška lepkavé) cesto.
Zmes som si z misky vybrala na dobre pomúčenú dosku, vrch cesta som si posypala ešte múkou a cca 5 minút spracovávala, dokiaľ mi nevzniklo nelepkavé, dobre tvarovateľné cesto. Potom som si vytvarovala bochník a premiestnila na plech. Ostrým nožom som na povrchu chleba spravila prekrížený rez (X) a poprášila múkou. Prvých 15 min som chlieb piekla pri 230 stupňoch a zvyšných 30 minút pri 200 stupňoch.
Pred krájaním necháme chlieb dobre vychladnúť. 🙂
Dobrú chuť!