Domáce “english muffins”

Info:

14 ks
Predpríprava: 5 minút
Príprava: 75 minút
Príprava spolu: 80 minút
1 ks obsahuje:
104 kcal
Sacharidy: 20 g
Tuky: 2 g
Bielkoviny: 5 g

Úvod:

Poznáte ich? Alebo mali ste možnosť ich už ochutnať? Niektoré veci sú jednoducho lepšie si pripraviť domáce a tieto celozrnné pampúšiky/dolky sú tak jednoduché a skvelé!

Anglický mafin je malý, kysnutý, oválny bochníček, ktorý sa prereže horizontálne a opečie. Najčastejšie sa ešte teplé potrú maslom a domácim džemom. Ale nebojte, naslano chutia rovnako dobre! 😉

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● trstinový cukor - 1 ČL -
● mlieko 1,5 % - 3/4 šálky -
● špaldová múka hladká - 3 šálky -
● jedlá sóda - 1/2 ČL -
● vajce - 1 ks -
● soľ - 1/2 ČL -
● sušené droždie - 1 ČL -
● domáce maslo - 1 a 1/2 PL -
● + viac múky na pomúčenie a dokončenie cesta - - - -

Postup:

V miske som si zmiešala múku, sušené droždie, jedlú sódu, cukor a soľ. V malom hrnci na miernom plameni som si zohriala mlieko, pridala maslo a miešala, dokiaľ sa nerozpustilo (mlieko iba mierne zohrievajte, nemalo by prejsť varom). Potom som do mlieka pridala vajce a metličkami ho rozmiešala dostratena. Mlieko som vyliala k múke a drevenou varechou vymiešala cesto (asi bude dosť riedke, tak pridávajte múku dovtedy, dokiaľ vám nevznikne tuhšie nelepivé cesto).
Na pomúčenej kuchynskej linke som si cesto ešte spracovala (malo by byť mäkké, nie tvrdé) a vyvaľkala do kruhu (hrúbka 3 cm), z ktorého som vykrajovala pomocou okrúhlej formičky menšie pampúšiky.
Väčšiu panvicu som si nasucho rozohriala a poukladala do nej pár muffinov (koľko sa zmestilo). Z každej strany som opiekla dohneda pár minút. Takto opečené muffiny som nakoniec poukladala na plech vyloženým papierom na pečenie a dopiekla v rúre ešte 10-15 minút pri 180 stupňoch.
Dobrú chuť.