Špaldové zaatar placky
Info:
Úvod:
Po mojej mesačnej návšteve arabského sveta som si veľmi obľúbila ich miestnu kuchyňu. Falafel sem, falafel tam, všade hummus, pita chlieb a veľa ďalších arabských chuťoviek. No najviac mi zavoňala a zachutila zmes práve tohto zaatar korenia v čerstvom pečive alebo plackách. 🙂
Jeho zloženie je veľmi pestré. Nájdete v ňom najväčším podielom tymián, oregano, majoránku, bazalku, soľ a u nás menej známe korenie SUMAC.Má ostro kyslú chuť a používa sa najmä do koreniacich zmesí arabskej kuchyne. Táto zmes sa rozmixuje na prášok a pridá sa opražené sezamové semienko. Korenie sumac sa dá zakúpiť už aj u nás v Bratislave.Ak korenie nezoženiete, nezúfajte, nahradiť môžete citrónovou šťavou.
Placky sú chrumkavé a výrazné. Odporúčam konzumovať k vášmu obľúbenému šalátu, s hummusom alebo namáčať do jogurtového dressingu s prídavkom zaatar zmesi. 😉
Suroviny:
Postup:
Najprv som si pripravila kvások z 1/2 množstva teplej vody uvedenej v surovinách, sušeného droždia, trstinového cukru a nechala 10 minút pracovať. Zatiaľ som si v miske zmiešala, najlepšie rukami, špaldovú múku s vajcom, soľou a zvyšnou vodou. Nakoniec som pridala kvások a vypracovala tuhšie nelepivé cesto. Cesto som nechala kvasiť v miske zakryté utierkou aspoň 2 hodiny.
Rúru som si predhriala na 200 stupňov a plech vyložila papierom na pečenie. Po vykysnutí som cesto spracovala na pomúčenej doske a rozdelila na 6 menších guličiek. Ruky som si potrela olivovým olejom a každú guľku rukami vytvarovala na tenšiu placku, ktorú som uložila na plech.
V miske som si zmiešala všetky koreniny a soľ na zaatar mix a nakoniec pridávala olivový olej, dokiaľ mi nevznikla pasta.
S pripravenou pastou som potierala väčším množstvom vrch placiek a dala piecť na 15-20 minút.
Placky sú chrumkavé a výrazné. Odporúčam konzumovať k vášmu obľubenému šalátu, s hummusom alebo namáčať do jogurtového dressingu s prídavkom zaatar zmesi. 😉
Dobrú chuť.