0581. Špaldové zaatar placky_03

Špaldové zaatar placky

Výživové Hodnoty:

6 porcií / ks
150 minút
1 ks obsahuje:
179 kcal
39 g sacharidov
5 g tuku
6 g bielkovín

Popis:

Po mojej mesačnej návšteve arabského sveta som si veľmi obľúbila ich miestnu kuchyňu. Falafel sem, falafel tam, všade hummus, pita chlieb a veľa ďalších arabských chuťoviek. No najviac mi zavoňala a zachutila zmes práve tohto zaatar korenia v čerstvom pečive alebo plackách. :)Jeho zloženie je veľmi pestré. Nájdete v ňom najväčším podielom tymián, oregano, majoránku, bazalku, soľ a u nás menej známe korenie SUMAC.Má ostro kyslú chuť a používa sa najmä do koreniacich zmesí arabskej kuchyne. Táto zmes sa rozmixuje na prášok a pridá sa opražené sezamové semienko. Korenie sumac sa dá zakúpiť už aj u nás v Bratislave.Ak korenie nezoženiete, nezúfajte, nahradiť môžete citrónovou šťavou.Placky sú chrumkavé a výrazné. Odporúčam konzumovať k vášmu obľúbenému šalátu, s hummusom alebo namáčať do jogurtového dressingu s prídavkom zaatar zmesi. ;)
Air Force 1 Tenisky Low Biele
Tenisky Air Force 1 na našom druhom eshope!

Suroviny:

Cesto:

štipka - soľ
1/2 ČL trstinový cukor
2 šálky špaldová múka hladká
1 ks vajce
1/2 šálky teplá voda
1/2 ČL sušené droždie

Zaatar mix:

1 ČL soľ
- - olivový olej
1 PL opražené sezamové semienka nasucho
1 ČL sumac korenie/citrónová šťava
2 PL tymián
2 PL majorán
2 PL oregano

Postup:

Najprv som si pripravila kvások z 1/2 množstva teplej vody uvedenej v surovinách, sušeného droždia, trstinového cukru a nechala 10 minút pracovať. Zatiaľ som si v miske zmiešala, najlepšie rukami, špaldovú múku s vajcom, soľou a zvyšnou vodou. Nakoniec som pridala kvások a vypracovala tuhšie nelepivé cesto. Cesto som nechala kvasiť v miske zakryté utierkou aspoň 2 hodiny.

Rúru som si predhriala na 200 stupňov a plech vyložila papierom na pečenie. Po vykysnutí som cesto spracovala na pomúčenej doske a rozdelila na 6 menších guličiek. Ruky som si potrela olivovým olejom a každú guľku rukami vytvarovala na tenšiu placku, ktorú som uložila na plech.

V miske som si zmiešala všetky koreniny a soľ na zaatar mix a nakoniec pridávala olivový olej, dokiaľ mi nevznikla pasta.

S pripravenou pastou som potierala väčším množstvom vrch placiek a dala piecť na 15-20 minút.

Placky sú chrumkavé a výrazné. Odporúčam konzumovať k vášmu obľubenému šalátu, s hummusom alebo namáčať do jogurtového dressingu s prídavkom zaatar zmesi. 😉

Dobrú chuť.

Ďalšie Fitness Recepty

Cviklové palacinky plnené kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechami

Cviklové palacinky s kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechmi

Recept na Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Chutná blesková paella ako zo Španielska

Zapekané vajíčka v celozrnnom chlebe s pestom

Kakaový závin zo špaldovej múky