Celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami
Info:
Úvod:
Mám rada tento rýchly recept. Chlieb je celkom hustý, ale nie suchý. Povedzme, že je … výdatný! Nie je sladký, má jemne slanú chuť a chrumkavosť. Mám rada, keď je ešte teplý a poliaty medom. Nemôžem si pomôcť! 😛 🙂
Konzumácia tekvicových semienok má veľký prínos pre naše zdravie, i keď dnes ju málo ľudí konzumuje. Prečo by ste ju mali zaradiť do vášho stravovania?
V tekvicových semenách nájdeme tiež veľmi hodnotné tuky, esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6, celú škálu aminokyselín a asi štvrtinu obsahu tvoria proteíny. Semená sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofanu, ktorej zastúpenie vo výžive väčšiny ľudí je dosť nízke, pretože táto aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné spracovanie. Má pritom priamy vplyv na hladinu serotonínu, stimuluje jeho vyplavovanie v mozgu, čím môže priaznivo ovplyvniť náladu alebo depresiu. Skrátka, tekvicové semienka sú veľmi hodnotnou lahôdkou z rastlinnej ríše a nadmieru prínosnou zložkou nášho jedálnička.
Suroviny:
Postup:
* surové slnečnicové semienka premiešajte s 1 lyžičkou tekvicového oleja a s jednou lyžičkou soli a pečte na plechu s papierom na pečenie 12 minút (alebo kým mierne nezhnednú) pri 200 stupňoch. Nechajte ich vychladnúť pred vmiešaním do cesta.
Vo veľkej mise som zmiešala spolu múky, cukor, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu. V stredne veľkej miske som si zmiešala spolu med, vajcia, cmar a tekvicový olej. Mokré suroviny som vmiešala do suchých a poriadne vymiešala cesto tak, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.
Nakoniec som vmiešala ¾ tekvicových semienok do cesta, zvyšné som si nechala na posypanie. Cesto som pridala do formy na chlieb (srnčí chrbát, dĺžka 30 cm), ktorý som vymazala troška olejom a pridala cesto. Nakoniec som vrch posypala zvyšnými semienkami. Piekla som cca 35-45 minút pri 180 stupňoch.
Chlieb pred vybratím z formy nechajte vychladnúť, aby sa nerozpadol. Ak vám ostane, chleba zabalte do fólie a môžete ho uschovať v mrazničke.
Dobrú chuť! 🙂