Celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami

Celozrnný chlieb s tekvicovými semienkami

Výživové Hodnoty:

14 porcií / ks
70 minút
1 ks obsahuje:
177 kcal
20 g sacharidov
9 g tuku
7 g bielkovín

Popis:

Mám rada tento rýchly recept. Chlieb je celkom hustý, ale nie suchý. Povedzme, že je ... výdatný! Nie je sladký, má jemne slanú chuť a chrumkavosť. Mám rada, keď je ešte teplý a poliaty medom. Nemôžem si pomôcť! :P :)Konzumácia tekvicových semienok má veľký prínos pre naše zdravie, i keď dnes ju málo ľudí konzumuje. Prečo by ste ju mali zaradiť do vášho stravovania?V tekvicových semenách nájdeme tiež veľmi hodnotné tuky, esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6, celú škálu aminokyselín a asi štvrtinu obsahu tvoria proteíny. Semená sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofanu, ktorej zastúpenie vo výžive väčšiny ľudí je dosť nízke, pretože táto aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné spracovanie. Má pritom priamy vplyv na hladinu serotonínu, stimuluje jeho vyplavovanie v mozgu, čím môže priaznivo ovplyvniť náladu alebo depresiu. Skrátka, tekvicové semienka sú veľmi hodnotnou lahôdkou z rastlinnej ríše a nadmieru prínosnou zložkou nášho jedálnička.
Air Force 1 Tenisky Low Biele
Tenisky Air Force 1 na našom druhom eshope!

Suroviny:

1/4 šálky trstinový cukor
1/4 šálky med/javorový sirup/agave
2 šálky celozrnná múka stredná
1 ČL jedlá sóda
4 ČL kypriaci prášok do pečiva
1 šálka tekvicové semienka
2 ks vajce
1 a 1/2 šálky cmar
1 ČL soľ
4 PL tekvicový olej
2 šálky akákoľvek hladká celozrnná múka

Postup:

* surové slnečnicové semienka premiešajte s 1 lyžičkou tekvicového oleja a s jednou lyžičkou soli a pečte na plechu s papierom na pečenie 12 minút (alebo kým mierne nezhnednú) pri 200 stupňoch. Nechajte ich vychladnúť pred vmiešaním do cesta.

Vo veľkej mise som zmiešala spolu múky, cukor, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu. V stredne veľkej miske som si zmiešala spolu med, vajcia, cmar a tekvicový olej. Mokré suroviny som vmiešala do suchých a poriadne vymiešala cesto tak, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.

Nakoniec som vmiešala ¾ tekvicových semienok do cesta, zvyšné som si nechala na posypanie. Cesto som pridala do formy na chlieb (srnčí chrbát, dĺžka 30 cm), ktorý som vymazala troška olejom a pridala cesto. Nakoniec som vrch posypala zvyšnými semienkami. Piekla som cca 35-45 minút pri 180 stupňoch.

Chlieb pred vybratím z formy nechajte vychladnúť, aby sa nerozpadol. Ak vám ostane, chleba zabalte do fólie a môžete ho uschovať v mrazničke.

Dobrú chuť! 🙂

Ďalšie Fitness Recepty

Cviklové palacinky plnené kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechami

Cviklové palacinky s kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechmi

Recept na Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Chutná blesková paella ako zo Španielska

Zapekané vajíčka v celozrnnom chlebe s pestom

Kakaový závin zo špaldovej múky