Kakaový závin zo špaldovej múky
Výživové Hodnoty:
14 porcií / ks
minút
1 ks obsahuje:
175 kcal
25 g sacharidov
4 g tuku
5 g bielkovín
Popis:
Poďme sa opäť trochu preniesť do čias detstva a pripomenúť si ho tentoraz týmto fantastickým závinom! Náš recept vás naučí ako si upiecť kysnutý závin hravo a zdravo. Milovala som ho s akoukoľvek plnkou. Orechová, maková, tvarohová...Ale mojim víťazom bola práve tá kakaová. :) Kakaovú plnku som ale nepripravovala tradične. Konzistenciou a chuťou vám bude pripomínať nutellu. ;)
Suroviny:
Cesto:
150
g
špaldová múka
hladká
150
g
špaldová múka
polohrubá
200 - 250
ml
kravské mlieko
1,5%
50
ml
maslo
rozpustené
1
PL
trstinový cukor
10
g
droždie
čerstvé
1
ks
vajce
celé
soľ
Plnka:
100
g
práškové kakao
200
g
biely jogurt
100 - 150
g
trstinový cukor
Postup:
- Najprv som si pripravila všetky suroviny
- Potom som si pripravila kvások z teplého mlieka, trstinového cukru a droždia a dala na bok.
- Vedľa do väčšej misy som pridala špaldové múky, rozpustené maslo, vajce a štipku soli a pridala pripravený kvások.
- Cesto som najprv premiešala varechou, a potom rukami, dokiaľ mi nevzniklo vláčne cesto. Hotové cesto som zakryla utierkou a nechala kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
- Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala do tvaru kruhu (hrúbka cca 1 cm) a potrela čokoládovou plnkou (jednoducho som si všetky suroviny na plnku zmiešala v miske dohladka).
- Následne som cesto zavinula a premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie.
- Vrch cesta som jemne poprepichovala vidliškou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som približne 30 minút pri 180 stupňoch.
Hotový závin som nechala vychladnúť a nakrájala. Dobrú chuť.