Klasické rožky zo špaldovej múky

Info:

8 ks
Predpríprava: 100 minút
Príprava: 20 minút
Príprava spolu: 120 minút
1 ks obsahuje:
239 kcal
Sacharidy: 45 g
Tuky: 5 g
Bielkoviny: 6 g

Úvod:

Nie je nad domáce pečivo, o ktorom na miligram viete, čo ste do neho pridali! 🙂 Sami dobre vieme, ako to chodí v obchodoch. Prifarbia a nalepia štítok “fit cereálny rožok”. Málokedy nájdeme pečivo, ktoré je naozaj 100% celozrnné.
Rozhodla som sa pre vás pripraviť tentokrát klasické rožky ako z obchodu, lenže v špaldovej verzii. 😉 Sama tomu neverím, ale oni vyšli a chutia fantasticky! Na povrchu majú miernu kôrku a vnútri sú mäkké ako taká vatička. 🙂

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● čerstvé droždie - 20 g -
● špaldová múka hladká - 250 g -
● trstinový cukor - 10 g -
● vlažná voda - 250-265 ml -
● špaldová polohrubá múka - 250 g -
● soľ - 10 g -
● rozpustené maslo - 3 PL -

Postup:

V miske som si najprv zmiešala suché suroviny, a to špaldovú múku, trstinový cukor a soľ. Vedľa v malej miske som si vo vlažnej, až teplej vode rozpustila droždie a spolu s rozpusteným maslom vyliala do misky s múkou. Varechou som vymiešala všetky suroviny, dokiaľ sa suroviny neprepojili, a potom som rukou vymiesila nelepivé a jemné cesto do tvaru gule (ak sa vám bude náhodou trocha drobiť, nebojte sa pridať viac vody, každá múka saje tekutinu inak). Miesila som asi 5-10 minút (nemusíte sa báť stláčania a naťahovania cesta). Takto vymiesené cesto som nechala 30 minút zakryté odpočívať.
Po 30 minútach som cesto vytiala na pomúčenú kuchynskú linku, rukami roztlacila do obdĺžnika (nemusíte sa s tým nejak extra hrať) a preložila napolovicu (z prava do ľava). Následne som zopakovala ešte jedenkrát a dala naspäť do misy kysnúť ďalších 30 minút. Po 30 miunútach som opäť zopakovala proces prekladania a odložila kysnúť na ďalších 30 minút do misy. Po vykysnutí som cesto rozdelila na polovicu a nechala ešte 5 minút podkysnúť. Každú polovicu som rozdelila ešte na štvrtiny (čiže 8 ks). Každý kus som rukami vytvarovala do tvaru trojuholníka a vyvaľkala na 2-3 mm hrubý trojuholník. Každý trojuholník som zarolovala do tvaru rožku (začíname od spodnej širšej časti) a premiestnila na plech vyložený papierom na pečenie. Rožky som potrela vodou, zakryla utierkou a nechala znova aspoň 15 minút podkysnúť. Rožky som znova potrela vodou. Do predohriatej rúry na 250 stupňov som vložila na spodok ďalší hlbší plech s vodou (asi 300 ml) a plech s rožkami vložila o úroveň vyššie. Piekla som približne 10-20 minút dozlatista (záleží od rúry).
Nezjedené rožky odporúčam zabaliť do sáčku a zamraziť ich, nech sú vždy ako čerstvé.

Dobrú chuť.

Podobné Recepty

Vybrané na základe typu jedla.