Domáce multi-semienkové krekry

Info:

120 ks
Predpríprava: 25 minút
Príprava: 15 minút
Príprava spolu: 40 minút
1 ks obsahuje:
12 kcal
Sacharidy: 1.40 g
Tuky: 1 g
Bielkoviny: 0.50 g

Úvod:

Dnes to bol môj prvý pokus o zdravé a domáce krekry. Väčšina mi píšete, že vašou slabosťou je “zobkanie” pri televízií a či by sa nenašiel recept na nejaké to zdravé chrumkanie! 🙂

Obsahujú sezamové semienka, tekvicové a makové. Pripravovanie vlastných krekrov oproti kupovaným majú výhodu aj v tom, že môžete kontrolovať obsah soli. Keďže kupované obsahujú pomerne veľké množstvo. Ak chcete, môžete do cesta pridať akékoľvek sušené bylinky podľa chuti.

Môžete ich chrumkať len tak pri televízií, dobrom filme, alebo si pripraviť nejaký chutný dip, napríklad guacamole, a namáčať si ich do neho. 😉

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

Cesto:
● olivový olej - 2 PL -
● špaldová múka hladká - 1 a 1/2 šálky -
● tekvicové semienka - 1/2 šálky -
● mletý mak - 2 PL -
● soľ - 1 ČL -
● opražené sezamové semienka nasucho - 2 PL -
● vlažná voda - 1/2 šálky -
Na vrch:
● soľ - na posypanie - -
● vajce - na potretie - -
● mletý mak - na posypanie - -

Postup:

Polovicu množstva tekvicových semienok som si rozmixovala v mixéri na múku a premiestnila do misy. K pomletým tekvicovým semienkam som pridala zvyšnú tekvicu, sezamové semienka, mak, špaldovú múku, soľ, vodu a olivový olej. Zmes som dobre vymiešala varechou. Potom som si cesto vybrala na pomúčenú dosku, kde som vypracovala pevné a nelepivé cesto.

Rúru som si predhriala na 200 stupňov a plech vyložila papierom na pečenie. Cesto som rozdelila na dve polovice. Každú polku som si rozvaľkala do tvaru štvorca (hrúbka cca 0,5 mm) a premiestnila na plech. Vrch cesta som potrela vajíčkom, posypala makom a morskou soľou. Piekla som 10-15 minút. Upečené cesto som nechala vychladnúť na plechu a potom nakrájala na ľubovoľné tvary.

Skladujeme v umelej uzatvorenej nádobe pár dní.

Dobrú chuť!