Celozrnný pita chlieb
Info:
Úvod:
Najprv pre tých, ktorý nevedia o čo ide. 🙂 Pita chlieb, známy aj pod názvom arabský chlieb, je placka z chlebového cesta, ktorá má vo vnútri priestor (vrecko), ktorý sa zvyčajne plní šalátom, olivami, humusom, mäsom, syrom, alebo sa podáva ako príloha k rôznym šalátom. Ide o tradičné jedlo stredozemnej kuchyne.
Niet nad upečený doma! Príprava arabského chleba je celkom náročná, nemusí sa vám podariť hneď na prvý krát. Najdôležitejšie je kysnutie a teplota rúry. Osvedčilo sa mi kysnutie placiek medzi dvoma handrami a správne rozohriatá rúra na maximum! Musíte byť extra rýchly keď ich budete vkladať do rúry, lebo teplý vzduch po otvorení rúry rýchlo utečie von.
Výsledok sú vláčne, jemné a ľahké placky. Držím palce tým, ktorí sa na to vrhnú! Potom píšte výsledky. 😉
Suroviny:
Postup:
Všetky suroviny som zmiešala v miske. Vzniklo mi nelepivé cesto a miesila ešte pár minút na pomúčenej doske. Cesto som si vložila do vymastenej misky olivovým olejom a vrch cesta som taktiež potrela. Potom som ho zakryla handrou a nechala kysnúť aspoň 60 minút. Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 guľky (veľkosť päste), ktoré som vyvaľkala na placku o veľkosti cca 20 cm a hrúbku 5 mm. Rozvaľkané placky som dala ešte podkysnúť medzi 2 handry na 10-20 minút (dôležité!).
Rúru som si predhriala na 220 stupňov. Plech som si vyložila papierom na pečenie. Polohu roštu som si upravila tak, aby som mohla piecť na najnižšom “poschodí”. Rúru predhrievame spolu s plechom! Teraz príde dôležitý moment. Vykysnuté placky som rýchlo premiestnila na plech a ihneď zavrela, aby čo najmenej teploty uniklo! Placka by sa vám mala nafúknuť do 4 minút, pri ideálnych podmienkach. Potom placku otočíme a dopekáme ešte 1-2 minúty.
Ak sa vám placka nenafúkne, nezúfajte. Nafúknuté placky po vybratí prepichneme, aby z nej vyšiel teplý vzduch a prikryte handrou. Najlepšie je placky skonzumovať ihneď, ak nie, skladujeme v umelej nádobe pár dní.
Dobrú chuť! 🙂