Nadýchaný chlieb bez použitia akejkoľvek múky

Nadýchaný chlieb bez použitia akejkoľvek múky

Výživové Hodnoty:

12 porcií / ks
80 minút
1 ks obsahuje:
120 kcal
8 g sacharidov
6 g tuku
5 g bielkovín

Popis:

Asi sa pravdepodobne pýtate, ako sakra drží tento chlieb pohromade bez použitia múky?! Odpoveď je psyllium. Určite ste sa s týmto výrazom už stretli. Psyllium je rozpustná vláknina, ktorá vzniká vyčistením obalu semien skorocelu indického.Psyllium v tráviacom trakte naviaže na seba veľké množstvo vody, vznikne akoby "gél", ktorý na seba naviaže jedovaté splodiny, ktoré sa telu nepodarilo odstrániť a tým očistí tráviaci trakt prirodzenou cestou. Ale aké dočinenie má psyllium s týmto chlebom? Myšlienka využitia psyllia bola taká, že táto surovina spojila krásne dohromady všetky ostatné suroviny bez toho, aby som použila akúkoľvek múku. Môžem povedať, že chlebík chutí ako štandardný chlieb s použitím celozrnnej múky. Je nadýchaný, makký, nízko-sacharidový a hlavne veľmi chutný! :)
Air Force 1 Tenisky Low Biele
Tenisky Air Force 1 na našom druhom eshope!

Suroviny:

1 ČL sušené oregano
1 PL olivový olej
1 ČL jedlá sóda
1 PL chia semienka
6 ks vaječný bielok
1/2 PL citrónová šťava
4 ks žĺtok
1 ČL soľ
1/2 šálky vlažná voda
2 ČL sezamové semienka
1/4 šálky ľanové semienka
2/3 šálky psyllium (jemný prášok)

Postup:

Rúru som si predhriala na 180 stupňov a formu na chlieb (18×12 cm) som zľahka vymazala olivovým olejom (môžete použiť aj papier na pečenie, no chlieb by sa nemal prilepiť). V miske som si metličkami vyšľahala žĺtka s olivovým olejom a vodou. V ďalšej miske som si vymiešala bielka do krémového snehu, popri šľahaní som pridala šťavu z citróna (šťava udrží sneh stále nadýchaný). V ďalšej miske som si premiešala psyllium, ľanové semienka, chia semienka, slnečnicové semienka, jedlú sódu, sušené oregano a soľ.
Do zmesi so žĺtkami som pridala suchú zmes zo psyllia, sneh z bielok a ihneď vymixovala elektrickými metličkami (musite mixovať rýchlo aby sa zo psyllia nevytvoril gél). Zmes som premiestnila do formy na chlieb a piekla 45-55 minút. Pred krájaním som nechala 15 minút vychladnúť.

Dobrú chuť.

Ďalšie Fitness Recepty

Cviklové palacinky plnené kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechami

Cviklové palacinky s kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechmi

Recept na Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Chutná blesková paella ako zo Španielska

Zapekané vajíčka v celozrnnom chlebe s pestom

Kakaový závin zo špaldovej múky