Celozrnný tekvicový chlieb
Info:
Úvod:
Ak už dlho uvažujete nad prípravou domáceho celozrnného chleba, tak určite nepremeškajte tento sezónny recept z tekvice! V tomto jesennom období si ho pripravujem dosť často. 🙂
Príprava tohto chlebíka je naozaj jednoduchá a zvládne ho aj neskúsený pekár! Chuťovo je výborný a tekvicová chuť nie je až taká výrazná, ale vďaka nej je vláčny, mäkký a má krásnu farbu. 😉
Suroviny:
Postup:
Rúru som si predhriala na 200 stupňov. V menšej miske som si zmiešala teplú vodu spolu s droždím a medom, a dala nachvíľku bokom. Na kuchynskej linke som si vysypala múku, posypala soľou, s trochou škorice, muškátovým orieškom a v strede urobila jamku. Do jamky som vyliala pomaly droždie, tekvicové pyré a vypracovala nelepivé cesto.
Cesto som nechala kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Potom som cesto premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie, vytvarovala bochník, ktorý som na vrchu jemne narezala (smer nechám na vás) a nechala ešte aspoň 40 minút kysnúť. Nakoniec som vrch chlebu potrela rozšľahaným vajíčkom.
Rúru som stíšila na 180 stupňov a piekla 40-45 minút. Pred krájaním som nechala vychladnúť. Celý chlieb váži 850g.
Dobrú chuť.