Nadýchané syrové trojuhoľníčky s pestom
Info:
Úvod:
Aby to nebolo stále len o pečení sladkých cukroviniek a koláčov, tak dnes tu mám niečo aj pre slané jazýčky! 😉 Predsa aj to patrí k Vianociam. Alebo si ho uschovajte na blížiaci sa Silvester, ktorí tu je čo nevidieť.
Mám slabosť pre nadýchane, domáce a hlavne čerstvé pečivo. Vyskúšala som už milión receptov a postupov na špaldové slané pečivo, ale toto je priam najlepšie zo všetkých! Nadýchané, mäkké a vláčne. Na tvrdé a suché pečivo ani nepomyslite! 🙂
Plnku môžete zvoliť podľa vašej fantázie a chuti. Ja osobne som použila bazalkové pesto, šunku a dva druhy syra-mozzarellu a strúhaný parmezán. Odporúčam si ich pripraviť na spôsob pizze – paradajkový základ, bazalka, mozzarella, parmezán, cesnak a šunka. 😉
Ideálne.
TIP: Do cesta môžete primiešať obľúbené sušené bylinky.
Suroviny:
Postup:
Do vačšej misky som si pridala teplú vodu, olivový olej, trstinový cukor, soľ a premiešala, dokiaľ sa droždie nerozpustilo. Potom som prisypala 1 šálku špaldovej múky a vymiešala dohladka. Následne som pridala zvyšnú šálku špaldovej múky a vymiešala cesto (nezlaknite sa keď bude mierne riedke a lepkavé). Cesto som nechala kysnúť 1 hodinu, kým sa zdvojnásobilo.
Rúru som si predhriala na 200 stupňov a plech vyložila papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto som si premiestnila na pomúčenú dosku a s pomocou múky vypracovala rukami nelepivé cesto, ktoré som vyvaľkala do tvaru obdĺžnika (hrúbka cesta by mala mať cca 2-3 mm). Vrch cesta som potrela bazalkovým pestom (môžete pridať aj rozpučený cesnak, pre intenzívnejšiu chuť), poukladala kolieska šunky, posypala syrmi, bylinkami, zľahka soľou a zarolovala (začnite od širšej strany).
Zrolované cesto som premiestnila na plech (najlepšie je ho uložiť diagonálne – od jedného rohu plechu k druhému) a rozkrájala do tvaru trojuhoľníčkov (nemusíte úplne nakrájať až po spodok, stačí jemne naznačiť a po upečení od seba poodtrhávate, ide to ľahko a navyše plnka nevytečie).
Piekla som 25-30 minút, dokiaľ vrch nebol jemne hnedastý.
Dobrú chuť.