Veľkonočný mazanec
Info:
Úvod:
Nastal pravý čas na pečenie tradičného veľkonočného mazanca! A ako upiecť najlepší mazanec? Na recepte záleží, ale dôležitejšia je príprava, kvalitné suroviny a ešte dôležitejšie je ho piecť s láskou. 😉
Pečiete tradičné recepty na sviatky zdravo alebo vôbec?
Suroviny:
Postup:
*Dôležité je, aby suroviny boli kvalitné a mali izbovú teplotu.
V malej miske som si rozmiešala 2 lyžice mlieka, lyžicu múky, lyžičku cukru, droždie a nechala som chvíľku vykysnúť. Žĺtka som si vyšľahala, pridala preosiatu múku, cukor a štipku soli. Do zmesi som postupne pridala kvások, rozpustený kokosový olej, vlažné mlieko, vanilkový extrakt, premyté hrozienka a kôru z citrónu. Miešala som tak dlho, dokiaľ mi nevzniklo vláčne cesto (ak bude moc tuhé, pridajte viac vlažného mlieka). Hotové cesto necháme zakryté kysnúť na teplom mieste 1,5-2 hodiny. Vykysnuté cesto som premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie a vypracovala bochník. Nakoniec som vrch mazanca potrela vaječným bielkom, jemne prerezala do tvaru kríža a posypala plátkami mandlí.
Piekla som 40-45 minút pri 180 stupňoch pozvolna.
Pred krájaním som nechala úplne vychladnúť.
Už iba natrieť domácim džemom a vychutnávať veľkonočnú pohodu. 🙂
Dobrú chuť.