Tekvicové hranolky s rýchlou jogurtovou omáčkou
Info:
Úvod:
Tento recept je bleskovo pripravený a veľmi vynikajúci. Tekvicové hranolky sú určite lepšia alternatíva, ako zemiakové, pretože tekvica obsahuje viac živín a menej sacharidov. Pečenie namiesto vyprážania je tiež určite zdravšia alternatíva a zvýrazňuje sladkosť tekvice. V tomto recepte sa mi osvedčil arašidový olej, ktorý tekvice dodáva špecifickú chuť a navyše výraznejšiu.
Ide o olej, ktorý je prirodzený na nízky obsah cholesterolu a nízky obsah nasýtených tukov. Obsahuje vysoký obsah nenasýtených tukov, najmä mononenasýtených tukov. Je zdrojom antioxidantov, vitamínu E a fytosteroly, ktoré pomáhajú udržovať srdce zdravé. Arašidový olej je ideálnou voľbou pre zdravšie smaženie, pretože môže byť zahriaty na teplotu vyššiu ako iné oleje = nižšie množstvo oleja obsiahnutého v potravinách.
Ak chcete dosiahnuť, aby tekvica bola chrumkavá, musíte ju dôkladne osušiť v utierke. Výsledok je kombinácia sladko-slanej chute s chrumkavou textúrou! 😉
Suroviny:
Postup:
Rúru som predhriala na 200 stupňov a plech som si vyložila papierom na pečenie. Tekvicu som si ošúpala, nakrájala na hranolky a premiestnila do hlbokej misy. Potom som tekvicu zľahka poliala arašidovým olejom a osolila.
Do ďalšej misky som si pridala vaječné bieka a rozšľahala ich. Strúhanku som si vysypala na tanier, do ktorej som vmiešala oregano. Tekvicu som najprv obalila v bielkach a následne obalila v strúhanke.
Z jednej strany som ich piekla 10 minút, potom som ich vytiahla, obrátila na druhú stranu a piekla ďalších 10 – 15 minút.
Omáčka je ešte jednoduchšia. Všetky suroviny som si zmiešala v malej miske a podávala k hranolkám.
Dobrú chuť! 🙂