Tekvicové hranolky s rýchlou jogurtovou omáčkou
Výživové Hodnoty:
2 porcií / ks
40 minút
1 porcia (1/2 množstva, bez omáčky) obsahuje:
320 kcal
50 g sacharidov
6.50 g tuku
14 g bielkovín
Popis:
Tento recept je bleskovo pripravený a veľmi vynikajúci. Tekvicové hranolky sú určite lepšia alternatíva, ako zemiakové, pretože tekvica obsahuje viac živín a menej sacharidov. Pečenie namiesto vyprážania je tiež určite zdravšia alternatíva a zvýrazňuje sladkosť tekvice. V tomto recepte sa mi osvedčil arašidový olej, ktorý tekvice dodáva špecifickú chuť a navyše výraznejšiu.Ide o olej, ktorý je prirodzený na nízky obsah cholesterolu a nízky obsah nasýtených tukov. Obsahuje vysoký obsah nenasýtených tukov, najmä mononenasýtených tukov. Je zdrojom antioxidantov, vitamínu E a fytosteroly, ktoré pomáhajú udržovať srdce zdravé. Arašidový olej je ideálnou voľbou pre zdravšie smaženie, pretože môže byť zahriaty na teplotu vyššiu ako iné oleje = nižšie množstvo oleja obsiahnutého v potravinách.Ak chcete dosiahnuť, aby tekvica bola chrumkavá, musíte ju dôkladne osušiť v utierke. Výsledok je kombinácia sladko-slanej chute s chrumkavou textúrou! ;)
Suroviny:
Hranolky:
-
-
soľ
1 - 2
ČL
sušené oregano
2
ks
vaječný bielok
1
PL
arašidový olej
1
kg
tekvica na pečenie
1/2 - 3/4
šálky
celozrnná strúhanka
Omáčka:
-
-
soľ
2
ks
cesnak (strúčik)
200
g
0% grécky jogurt
Postup:
Rúru som predhriala na 200 stupňov a plech som si vyložila papierom na pečenie. Tekvicu som si ošúpala, nakrájala na hranolky a premiestnila do hlbokej misy. Potom som tekvicu zľahka poliala arašidovým olejom a osolila.
Do ďalšej misky som si pridala vaječné bieka a rozšľahala ich. Strúhanku som si vysypala na tanier, do ktorej som vmiešala oregano. Tekvicu som najprv obalila v bielkach a následne obalila v strúhanke.
Z jednej strany som ich piekla 10 minút, potom som ich vytiahla, obrátila na druhú stranu a piekla ďalších 10 – 15 minút.
Omáčka je ešte jednoduchšia. Všetky suroviny som si zmiešala v malej miske a podávala k hranolkám.
Dobrú chuť! 🙂