Šťavnatý pšenový koláč
Info:
Úvod:
Tento koláč neobsahuje lepok ani laktózu. Ale čo takto sa so pšenom najprv zoznámiť? 🙂
Jedlo našich predkov. Dnes sa k tejto obilnine opäť vraciame. Všetky obilniny sú zdravé a nevyhnutné pre náš zdravý vývoj, lenže mali by sme svoj jedálny lístok doplniť aj o pravidelnú konzumáciu pšena!
Čo je pšeno? Proso bez semenných šupiek . Guľky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 100 g pšena obsahuje 1490 kJ.
Táto obilnina neobsahuje lepok, je ľahko stráviteľná, rýchla na prípravu a predovšetkým ľahko dostupná.
Suroviny:
Postup:
Pšeno som prepláchla a dala variť na 15 minút (pšeno zalejte 1,5 násobok vody).
Kým sa pšeno varilo, banán som nakrájala na tenké kolieska a jablko nastrúhala nahrubo. V malej miske som si rozšľahala vajíčka spolu s vanilkou a mandle posekala nahrubo.
Ak bolo pšeno uvarené, scedila som ho a prepláchla vodou. Potom som ho premiestnila do hlbokej misky spolu s banánom, jablkom, medom, vajíčkami, mandľami, zahustila múkou a premiešala. Zmes som vyliala do vymazanej tortovej formy (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) a dozdobila plátkami mandlí. Piekla som 35-40 minút pri 200 stupňoch.
Pred krájaním nechajte dobre vychladnúť. Skladujeme v chladničke, vychladený je ešte lepší.
Dobrú chuť! 🙂