Šťavnatý pšenový koláč

Info:

12 ks
Predpríprava: 30 minút
Príprava: 40 minút
Príprava spolu: 70 minút
1 ks obsahuje:
125 kcal
Sacharidy: 16 g
Tuky: 5 g
Bielkoviny: 4 g

Úvod:

Tento koláč neobsahuje lepok ani laktózu. Ale čo takto sa so pšenom najprv zoznámiť? 🙂

Jedlo našich predkov. Dnes sa k tejto obilnine opäť vraciame. Všetky obilniny sú zdravé a nevyhnutné pre náš zdravý vývoj, lenže mali by sme svoj jedálny lístok doplniť aj o pravidelnú konzumáciu pšena!

Čo je pšeno? Proso bez semenných šupiek . Guľky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 100 g pšena obsahuje 1490 kJ.

Táto obilnina neobsahuje lepok, je ľahko stráviteľná, rýchla na prípravu a predovšetkým ľahko dostupná.

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● banán - 2 ks -
● mletá škorica - 1 ČL -
● med/javorový sirup/agave - 3 PL -
● pšeno - 1/2 šálky -
● bourbon vanilka - 1 ČL -
● vajce - 2 ks -
● mandle bez šupky - 1/2 šálky -
● mandľová múka - 4 PL -
● jablko - 1 ks -

Postup:

Pšeno som prepláchla a dala variť na 15 minút (pšeno zalejte 1,5 násobok vody).

Kým sa pšeno varilo, banán som nakrájala na tenké kolieska a jablko nastrúhala nahrubo. V malej miske som si rozšľahala vajíčka spolu s vanilkou a mandle posekala nahrubo.

Ak bolo pšeno uvarené, scedila som ho a prepláchla vodou. Potom som ho premiestnila do hlbokej misky spolu s banánom, jablkom, medom, vajíčkami, mandľami, zahustila múkou a premiešala. Zmes som vyliala do vymazanej tortovej formy (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) a dozdobila plátkami mandlí. Piekla som 35-40 minút pri 200 stupňoch.

Pred krájaním nechajte dobre vychladnúť. Skladujeme v chladničke, vychladený je ešte lepší.

Dobrú chuť! 🙂

Podobné Recepty

Vybrané na základe typu jedla.