Ríbezľový koláč s makom

Info:

12 ks
Predpríprava: 15 minút
Príprava: 40 minút
Príprava spolu: 55 minút
1 ks obsahuje:
130 kcal
Sacharidy: 18 g
Tuky: 5 g
Bielkoviny: 3 g

Úvod:

Cez víkend som natrhala znova asi dve plné misy ríbezlí a skrinka plná maku! Bolo jasné, že z toho pripravím nejaký eňo-ňuňo zdravý koláč. 😀 🙂 A kombinácia ríbezlí a maku mi prišiel ako dobrý nápad!
A mala som pravdu. Vznikol z toho tento chutný, vláčny a výživný koláč. 🙂 Môžete ho pripraviť aj bez lepku s použitím pohánkovej múky. Ja som použila celozrnnú múku.

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● mlieko 1,5 % - 5 PL -
● celozrnná múka stredná - 1 šálka -
● kokosový olej - 2 PL -
● biely jogurt - 1/2 šálky -
● jedlá sóda - 1 ČL -
● mletá škorica - na posypanie - -
● mletý mak - 2 PL -
● kokosový cukor - 1/2 šálky -
● čerstvé ríbezle - 1 šálka -
● pomleté lieskovce na múku - 1/2 šálky -

Postup:

Rúru som si predhriala na 180 stupňov a tortovú formu (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) vymazala kokosovým olejom.
V hlbšej mise som si zmiešala celozrnnú strednú múku (odporúčam preosiať cez sitko, koláč je potom nadýchanejší), pomleté lieskovce na múku (pokojne použite mandľovú múku, alebo iné orechy), trstinový cukor/kokosový, mletý mak a jedlú sódu.
Následne som primiešala biely jogurt, mlieko, kokosový olej a zľahka vymiešala cesto. Nakoniec som primiešala do cesta ríbezle. Cesto by malo byt troška hutnejšie. Piekla som cca 35-40 minút. Stred som priebežne kontrolovala špajdľou, musí byť suchá.
Hotový koláč som posypala škoricou. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť a potom nakrájajte na 12 kúskov.

Dobrú chuť! 🙂