Ríbezľový koláč s makom
Výživové Hodnoty:
12 porcií / ks
55 minút
1 ks obsahuje:
130 kcal
18 g sacharidov
5 g tuku
3 g bielkovín
Popis:
Cez víkend som natrhala znova asi dve plné misy ríbezlí a skrinka plná maku! Bolo jasné, že z toho pripravím nejaký eňo-ňuňo zdravý koláč. :D :) A kombinácia ríbezlí a maku mi prišiel ako dobrý nápad!
A mala som pravdu. Vznikol z toho tento chutný, vláčny a výživný koláč. :) Môžete ho pripraviť aj bez lepku s použitím pohánkovej múky. Ja som použila celozrnnú múku.
Suroviny:
5
PL
mlieko 1,5 %
1
šálka
celozrnná múka stredná
2
PL
kokosový olej
1/2
šálky
biely jogurt
1
ČL
jedlá sóda
na posypanie
-
mletá škorica
2
PL
mletý mak
1/2
šálky
kokosový cukor
1
šálka
čerstvé ríbezle
1/2
šálky
pomleté lieskovce na múku
Postup:
Rúru som si predhriala na 180 stupňov a tortovú formu (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) vymazala kokosovým olejom.
V hlbšej mise som si zmiešala celozrnnú strednú múku (odporúčam preosiať cez sitko, koláč je potom nadýchanejší), pomleté lieskovce na múku (pokojne použite mandľovú múku, alebo iné orechy), trstinový cukor/kokosový, mletý mak a jedlú sódu.
Následne som primiešala biely jogurt, mlieko, kokosový olej a zľahka vymiešala cesto. Nakoniec som primiešala do cesta ríbezle. Cesto by malo byt troška hutnejšie. Piekla som cca 35-40 minút. Stred som priebežne kontrolovala špajdľou, musí byť suchá.
Hotový koláč som posypala škoricou. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť a potom nakrájajte na 12 kúskov.
Dobrú chuť! 🙂