Bezlepkový čokoládový fondán koláč s malinami
Výživové Hodnoty:
12 porcií / ks
75 minút
1 ks (asi 125 g) obsahuje:
279 kcal
35 g sacharidov
9 g tuku
13 g bielkovín
Popis:
Je možné, aby koláč, ktorý neobsahuje ani múku, ani mliečne výrobky chutil tak božsky?! Nedokážem tú čokoládovú chuť ani slovami opísať. Nehľadajte v ňom tentokrát žiadnu zeleninu alebo inú alchímiu. ;) Ako teda vznikol tento koláč? Raz som kúpila zrelé banány, veľa zrelých banánov, jeden deň a už by som ich mohla vyhodiť. Nerada vyhadzujem jedlo, špeciálne banány. Milujem banány. :P Potom mi našepkali-banánový bezlepkový koláč! A aká ďalšia surovina miluje banány? Predsa horká čokoláda. Známe kombo, ale vždy účinné.
Opíšem ho jednoducho pár slovami-luxusne čokoládový, vláčny a šťavnatý. Teraz to už je len o vás. :)POZNáMKA: Ak nemáte momentálne po ruke mandľovú múku, môžete ju zameniť za inú bezlepkovú alebo hladkú celozrnnú múku. Množstvo cukru môžete taktiež pridť podľa chuti.
Suroviny:
6
ks
banán
1/4
šálky
mandľové mlieko
1 a 1/2
šálky
práškové kakao
1
ČL
jedlá sóda
1
ČL
vanilkový extrakt
2
ks
vajce
1/2
šálky
nasekaná kvalitná horká čokoláda
150
g
čerstvé maliny
3/4
šálky
kokosový/trstinový cukor
1
šálka
jablkové pyré
2
šálky
mandľová múka odtučnená
Postup:
Rúru som predhriala na 180 stupňov a okrúhlu formu (priemer 26 cm) vymazala kokosovým olejom a vysypala práškovým kakaom.
Banány som pridala do mixéra a rozmixovala na kašu. Potom som pridala jablkové pyré, mandľové mlieko, kokosový cukor, vanilkový extrakt, vajcia a znova vymixovala dohladka. Zmes som vyliala do misy a pridala práškové kakao, mandľovú múku, jedlú sódu a vymiešala hladké, mierne husté cesto. Nakoniec som vmiešala kúsky horkej čokolády. Cesto som vyliala do formy a piekla 50-60 minút. Pred krájaním som nechala vychladnúť.
Vrch koláča som posypala práškovým kakaom, ozdobila čerstvými malinami a nastrúhanou horkou čokoládou.
Najlepšie chutí úplne vychladený. 🙂
Dobrú chuť.