Čokoládový brownies z červenej repy

Info:

16 porcií
Predpríprava: 5 minút
Príprava: 55 minút
Príprava spolu: 60 minút
1 ks obsahuje:
189 kcal
Sacharidy: 26 g
Tuky: 15 g
Bielkoviny: 5 g

Úvod:

A s čokoládovým krémom z kokosového mlieka.
Je úžasné, že niekedy z menej obľúbenej zeleniny vznikne fantastický koláč! Presne ako tento čokoládový brownies. Som nadšená, že vám ho môžem dnes “ponúknuť”. Možno, kto ešte nevyskúšal koláče zo zeleniny si povie: “Ble!” a zamračí sa. Ale potom po vyskúšaní si povie: “Wow, mňam!” a stanete sa jeho milovníkom. 😉 Nastrúhaná červená repa mu dodá vláčnosť a urobí ho výživnejším.
Čokoládový krém si odporúčam pripraviť deň dopredu, pripravuje sa podobne ako parížsky krém. 🙂

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

Cesto:
● mletá škorica - 1 ČL -
● med/javorový sirup/agave - 1/2 šálky -
● práškové kakao - 1/4 šálky -
● jedlá sóda - 1 ČL -
● vanilkový extrakt - 1 ČL -
● vajce - 3 ks -
● hladká celozrnná múka - 1 a 1/2 šálky -
● rozpustený kokosový olej - 1/2 šálky -
● kokosový cukor - 1/2 šálky -
● nasekaná kvalitná horká čokoláda - 50 g -
● nastrúhaná a uvarená cvikla - 2 šálky -
Čokoládový krém:
● kokosové mlieko - 1 konzerva (400ml) -
● nasekaná kvalitná horká čokoláda - 250 g -

Postup:

Rúru som si predhriala na 180 stupňov a formu na pečenie (20x20cm) vyložila papierom na pečenie. V stredne veľkom hrnci na miernom plameni som si rozpustila kokosový olej a následne pridala javorový sirup, kokosový cukor, horkú čokoládu, mletú škoricu a vanilkový extrakt a miešala, dokiaľ mi nevznikla hladká zmes. Nechala som chvíľku vychladnúť, a potom pridala nastrúhanú cviklu s vajciami a vymiešala ručne metličkami dohladka. Nakoniec som do zmesi primiešala múku, kakao a jedlú sódu. Čokoládovú zmes som vyliala do formy a piekla 35-40 minút. Po upečení som nechala úplne vychladnúť, aby sa mi čokoládová poleva na vrchu brownies neroztopila.
Čokoládovú polevu som si pripravila nasledovne. Plechovku kokosového mlieka som si nechala cez noc v chladničke dobre vychladiť (plechovka musí byť na stojato, nie poležiačky). Potom som ju otvorila a vybrala z plechovky do misky iba tuhú kokosovú smotanu (kokosovú vodu buď vypite alebo použite do smoothie).
Horkú čokoládu som si nalámala do stredne veľkého hrnca a pomaly na miernom plameni roztápala s kokosovou smotanou. Keď čokoláda bola roztopená, zmes som vyliala do misy a dala chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo najlepšie cez noc.
Po vychladení som polevu vytiahla a nechala trošku zmäknúť pri izbovej teplote (cca 15-30 min). Potom som už iba elektrickými metličkami vyšľahala do nadýchaného krému a natrela na brownies.

Dobrú chuť.