Tvarohovo-ovocný dezert z makovej múky

Tvarohovo-ovocný dezert z makovej múky

Výživové Hodnoty:

12 porcií / ks
80 minút
1 ks (130g) bez džemu obsahuje:
156 kcal
12 g sacharidov
6 g tuku
15 g bielkovín

Popis:

Je tu niekto, kto už experimentoval s makovou múkou? :) Ja som si ju kúpila prednedávnom a doteraz som nevedela, ako ju najlepšie využijem. Dilemu som konečne vyriešila a zrodil sa z nej tento perfektný víkendový dezert nabitý makovou chuťou, vápnikom a bielkovinami! Neobsahuje žiadnu múku ani pridaný tuk, no aj tak si zachoval šťavnatosť a jemnosť ako sa patrí. ;) Maková múka totiž to nie je totožná s mletým makom. Pri múke sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej a až následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku. Maková múka na rozdiel od mletého maku obsahuje menšie množstvo tuku a má o 30% vyššiu nutričnú hodnotu-niekoľko viacnásobne množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov. Už si len pripraviť šálku kávy a víkendové poobedie sa môže začať! :)
Air Force 1 Tenisky Low Biele
Tenisky Air Force 1 na našom druhom eshope!

Suroviny:

Makové cesto:

1 a 1/2 ks banán
3-4 PL med/javorový sirup/agave
1/2 šálky mlieko 0,5%
1 ČL kypriaci prášok do pečiva
1 ČL vanilkový extrakt
2 ks vajce
2 šálky maková múka

Tvarohová plnka:

3-4 PL med/javorový sirup/agave
2 ks vajce
- - kôra z 1 citróna
2 šálky odtučnený tvaroh jemný
2 PL maková múka

Na vrch:

250 g mrazené lesné ovocie
voliteľné - domáci/bio džem

Postup:

Rúru som si predhriala na 180 stupňov a tortovú formu (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) som si vymazala kokosovým olejom a posypala zľahka makovou múkou (môžete použiť aj menší hlboký plech, ale nie ten typický tenký a veľký).

Do misky som si pridala vajcia, med, mlieko, vanilkový extrakt a banány a všetko spolu vymixovala ponorným mixérom dohladka. Nakoniec som pomaly primiešavala po častiach makovú múku a prášok do pečiva (vznikne vám pomerne husté cesto). Pripravenú zmes som pridala do tortovej formy a rozotrela po celej ploche.

Teraz som si pripravila plnku. Všetky suroviny som si vymiešala dohladka a vyliala na makové cesto.

*Ak ste sa rozhodli pripraviť tortu bez džemu, tak ovocie pridajte na tvarohovú plnku a dajte zapiecť s ovocím. A ak ste sa rozhodli použiť džem aj ovocie, tak džem natrite po upečení na vrch vychladnutého koláča a posypte lesným ovocím (ja som požila mrazené, ktoré som si roztopila v hrnci na miernom plameni).

Piekla som 50-55 minút.

Hotový dezert dáme vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Dobrú chuť. 🙂

Ďalšie Fitness Recepty

Cviklové palacinky plnené kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechami

Cviklové palacinky s kozím syrom, baby špenátom a vlašskými orechmi

Recept na Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Mramorový cukinový chlebík s čokoládou

Chutná blesková paella ako zo Španielska

Zapekané vajíčka v celozrnnom chlebe s pestom

Kakaový závin zo špaldovej múky