
Tvarohovo-ovocný dezert z makovej múky
Info:
Úvod:
Je tu niekto, kto už experimentoval s makovou múkou? 🙂 Ja som si ju kúpila prednedávnom a doteraz som nevedela, ako ju najlepšie využijem. Dilemu som konečne vyriešila a zrodil sa z nej tento perfektný víkendový dezert nabitý makovou chuťou, vápnikom a bielkovinami!
Neobsahuje žiadnu múku ani pridaný tuk, no aj tak si zachoval šťavnatosť a jemnosť ako sa patrí. 😉
Maková múka totiž to nie je totožná s mletým makom. Pri múke sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej a až následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku. Maková múka na rozdiel od mletého maku obsahuje menšie množstvo tuku a má o 30% vyššiu nutričnú hodnotu-niekoľko viacnásobne množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Už si len pripraviť šálku kávy a víkendové poobedie sa môže začať! 🙂

Suroviny:
Postup:
Rúru som si predhriala na 180 stupňov a tortovú formu (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) som si vymazala kokosovým olejom a posypala zľahka makovou múkou (môžete použiť aj menší hlboký plech, ale nie ten typický tenký a veľký).
Do misky som si pridala vajcia, med, mlieko, vanilkový extrakt a banány a všetko spolu vymixovala ponorným mixérom dohladka. Nakoniec som pomaly primiešavala po častiach makovú múku a prášok do pečiva (vznikne vám pomerne husté cesto). Pripravenú zmes som pridala do tortovej formy a rozotrela po celej ploche.
Teraz som si pripravila plnku. Všetky suroviny som si vymiešala dohladka a vyliala na makové cesto.
*Ak ste sa rozhodli pripraviť tortu bez džemu, tak ovocie pridajte na tvarohovú plnku a dajte zapiecť s ovocím. A ak ste sa rozhodli použiť džem aj ovocie, tak džem natrite po upečení na vrch vychladnutého koláča a posypte lesným ovocím (ja som požila mrazené, ktoré som si roztopila v hrnci na miernom plameni).
Piekla som 50-55 minút.
Hotový dezert dáme vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Dobrú chuť. 🙂