Špaldové špenátové šúľance s bryndzou
Výživové Hodnoty:
5 porcií / ks
60 minút
1 porcia obsahuje:
437 kcal
70 g sacharidov
9 g tuku
20 g bielkovín
Popis:
Zemiakové šúľance sú asi najobľúbenejším jedlom v našej rodine zo slovenskej kuchyne, ale skôr pripravované na sladko s makom, strúhankou alebo pomletými orechmi.No, dnes si to žiadalo slaný výdatný obed pre celú rodinu a rozhodla som sa ich aj tento krát pripraviť výživnejšie a zdravšie. Sú pripravované zo špaldovej múky, zemiakov, čerstvého špenátu a bryndzou zmiešanou s jogurtom.Celej rodine chutili, dokonca im chutili viac, ako tradičné! ;)
Suroviny:
Cesto:
2
šálky
špaldová múka hladká
1
ks
vajce
3
ks
cesnak (strúčik)
4
šálky
čerstvý baby špenát
1
kg
uvarené zemiaky v šupe
Bryndza:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
1
šálka
biely jogurt
1
balenie (125 g)
bryndza
Postup:
Uvarené zemiaky som si ošúpala a nastrúhala na hrubo. špenát som si nakrájala na kúsky a sparila na pare.
Na pomúčenej kuchynskej doske som zmiešala (najlepšie rukami) zemiaky spolu s vajcom, cesnakom, špenátom, múkou a vypracovala nelepivé cesto (múka je odhadom, prisypávajte dovtedy, dokiaľ vám nevznikne nelepivé cesto). Cesto som si rozdelila na 2 časti. Každú časť som vyvaľkala na valec a odkrajovala nožíkom 1 cm pásiky a vytvarovala šúľanec. šúľance som varila vo vriacej vode, dokiaľ nevyplávali na povrch.
V ďalšej miske som si zmiešala bryndzu s jogurtom a so štipkou soli. Nakoniec som bryndzu dochutila čiernym korením a primiešala k šúľancom. šúľance som rozdelila rovnomerne na taniere a podávala. 🙂
Dobrú chuť!