Pečená pražma s cesnakom a chilli
Výživové Hodnoty:
2 porcií / ks
40 minút
1 ks pražmy obsahuje:
204 kcal
3 g sacharidov
7 g tuku
30 g bielkovín
Popis:
Poznáte tento druh ryby? Alebo, mali ste niekedy možnosť ochutnať túto rybu? :) Ak nie, tak vás s ňou zoznámim. Musím sa priznať, že ja som ju chutnala prednedávnom poprvýkrát.Pražma, je vysoko cenená, u nás pomerne bežná morská ryba . Žije vo väčšine morí a najčastejšie sa lovia v Stredozemnom mori a v Atlantiku . Existuje viac druhov a veľkostí, ale najviac sa stretnete s kráľovskou, ktorá je menšia a konzumuje sa väčšinou v celku. Je mimoriadne prospešná pre naše zdravie, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny omega 3 , vitamíny skupiny B, vitamín D, selén a draslík. Má biele, pevné, šťavnaté a veľmi chutné mäso s malými kostičkami. Nie je vhodná na zložité a zdĺhavé úpravy, pretože mäso má tendenciu vysušovať sa.Ste zvedaví na kalórie? 100g pražmy obsahuje 77 kalórií, 0g sacharidov, 17g bielkovín a 1g tuku! Tento recept je veľmi chutný, zároveň jednoduchý, moderný a veľmi zdravý! Servírujte s varenými zemiakmi alebo s obľúbeným šalátom. :)
Suroviny:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
2
ČL
olivový olej
2 (1x150g)
ks
očistená a narezaná pražma
6
ks
cesnak nakrájaný na plátky
1
ks
sušené chilli nakrájané na tenké kolieska
4
ks
čerstvé vetvičky tymianu
Postup:
Na kuchynskú linku som si položila dva dostatočne veľké kusy alobalu, v ktorom sa budú pražmy piecť.
Obidva kusy pražmy som nasolila a okorenila (aj vnútro). Stred alobalov som si zľahka pokvapkala olivovým olejom a pražmy položila na vrch (vrch pražmy môžete tiež troška potrieť). Do vnútra, aj na vrch som poukladala plátky cesnaku, chilli a vetvičky tymianu.
Z alobalu okolo pražmy som vytvorila “vaničku” (aby vrch bol odokrytý) a položila na plech. Ryby som piekla v predhriatej rúre na 200 stupňov 20-25 minút.
Dobrú chuť! 🙂