Bryndzové pirohy zo špaldovo-zamiakového cesta

Info:

8 porcií
Predpríprava: 60 minút
Príprava: 15 minút
Príprava spolu: 75 minút
1 porcia (5 pyrôh) obsahuje:
342 kcal
Sacharidy: 55 g
Tuky: 10 g
Bielkoviny: 15 g
Fit Knihy Fitness Guru Recepty
Fit Knihy Fitness Guru Recepty

Úvod:

Tak, našu novú rubriku zahajujeme týmto receptom na naše typické slovenské bryndzové pirohy! Bielu múku som nahradila celozrnnou špaldovou, slaninu opraženou cibuľkou na olivovom oleji a kyslú smotanu hustým bielym jogurtom.

Bryndzu určite ničím nahrádzať nebudem, to by ani nebolo ono, ale (!) bryndza je veľmi zdravá!Bryndze sa vraví aj ako biele zlato. Je to bomba plná probiotík, znižuje cholesterol v krvi, cukor a dokonca aj krvný tlak. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ďalej má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu. Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu a podobne.

Odľahčené a k tomu ešte aj výživnejšie než klasické!

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

- - - soľ
- - - mleté čierne korenie
1 ks - vajce
3x balenie (125 g) - bryndza
1 kg - uvarené zemiaky v šupe
300 g - špaldová múka hrubá
1 ks (200g) - biely jogurt
2 ks - najemno nakrájaná cibuľa
- - - petržlenová vňať
- - - olivový olej

Postup:

Zemiaky som uvarila v šupke, ošúpala a 800g z nich popučila. Pridala som k nim soľ, múku a vajce a vypracovala nelepkavé cesto (poprípade dosypte viac múky, ak bude moc lepkavé). Následne som spravila náplň zo zvyšných zemiakov a pridala k nim bryndzu, ktorú som dochutila čiernym korením.

Cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na tenký plát. Pirohy som vykrajovala okrúhlym pohárom, stred naplnila bryndzovou plnkou a po stranách zlepila vidličkou.

Varila som vo vriacej vode. Podávame s bielym jogurtom, opečenou chrumkavou cibuľkou na olivovom oleji, poprípade posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť! 🙂

Podobné Fit Recepty

Fit Knihy