Slávnostné kuracie stehná so šťuchanými zemiakmi

Info:

4 porcie
Predpríprava: 5 minút
Príprava: 115 minút
Príprava spolu: 120 minút
1 porcia (125g zemiakov+125g mäsa) obsahuje:
348 kcal
Sacharidy: 16 g
Tuky: 12 g
Bielkoviny: 38 g

Úvod:

Očarte cez sviatky vašu rodinu a priateľov týmito marinovanými kuracími stehnami so štuchanými zemiakmi. Pýtate sa, prečo slávnostné? Objavte skrytú surovinu, s ktorou som obohatila prípravu krehkých kuracích stehien! Návšteva to určite ocení. 😉

TIP: Recept môžete vylepšiť tak, že pred pečením pod kuracie stehná nakrájate ľubovolnú zeleninu na menšie kúsky.

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

Kuracie stehná:
● soľ - - - -
● mleté čierne korenie - - - -
● olivový olej - 2 PL -
● šťava z 1/2 citróna - - - -
● zmes korenia na kuracie mäso - - - -
● kuracie stehná dolné - 4 ks -
● cca 1/4 fľaše šampanského - - - -
● čerstvé oregano - - - -
Šťuchané zemiaky:
● soľ - - - -
● trstinový cukor - 1 ČL -
● zemiaky - 500 g -
● červená cibuľa nakrájaná najemno - 1 ks -
● nasekaná čerstvá petržlenová vňať - - - -
● maslo ghee - - - -
● poprípade trochu mlieka - - - -

Postup:

Kuracie stehná – Kuracie stehná som si umyla, osolila a premiestnila do misy. Následne som pridala všetky suroviny, okrem šampanského. Mäso som dala do chladničky odpočívať aspoň na 1 hodinu. Rúru som si predhriala na 200 stupňov. Do zapekacej misky som poukladala marinované stehná, podliala troškou šampanským a zakryla alobalom. Piekla som cca 1 hodinu a 30 minút, podľa veľkosti stehien. Behom pečenia som stehná kontrolovala, prípadne podliala ešte šampanským a pred dopečením odkryla alobal, aby sa na vrchu urobila chrumkavá vrstva.
šťuchané zemiaky – Zemiaky som si ošúpala, nakrájala a uvarila v mierne osolenej vode domäkka. Medzitým som na panvici roztopila maslo ghee a pridala najemno nakrájanú červenú cibuľu. Opekala som na miernom plameni dozlatista. Potom som pridala trstinový cukor a miešala, dokiaľ sa nerozpustil. Uvarené zemiaky som zbavila vody, pridala ešte trošku masla ghee a rozšťuchala (nie na pyré!). Nakoniec som pridala skaramelizovanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať a premiešala.

Dobrú chuť.