Pšenový nákyp s jabĺčkami

Info:

6 ks
Predpríprava: 30 minút
Príprava: 30 minút
Príprava spolu: 60 minút
1 porcia obsahuje:
480 kcal
Sacharidy: 60 g
Tuky: 15 g
Bielkoviny: 12 g

Úvod:

Očistite si telo sezónnymi jabĺčkami a pšenom! Dve suroviny, ktoré sú bohaté na vlákninu a podporujú očistu nášho tela. 🙂

Ak obľubujete ryžový nákyp, tak verím, že vám bude chutiť aj tento pšenový! Recept je vhodný aj pre tých, ktorý majú intoleranciu na lepok a laktózu, pretože tento pšenový nákyp som pripravovala z kokosového mlieka a ako je známe, pšeno neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľný.

Skvelý recept na bezmäsité dni!

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● mletá škorica - 1 ČL -
● med/javorový sirup/agave - 3 - 4 PL -
● kokosové mlieko light - 1 a 1/2 šálky -
● pšeno - 1 a 1/2 šálky -
● vanilkový extrakt - 1 ČL -
● sušené hrozienka - 1/3 šálky -
● lieskové orechy - 1/3 šálky -
● vajce - 4 ks -
● voda - 1 a 1/2 šálky -
● maslo ghee - 2 PL -
● jablko - 4 ks -

Postup:

Najprv som si lieskovce nasekala na hrubšie kúsky a opiekla na suchej panvici do chrumkava. Jablká som ošúpala a nastrúhala nahrubo. Pšeno som si nasypala do hlbokej misy a zaliala horúcou vodou, premiešala som a vodu zliala. Opakovala som aspoň ešte 2x. Takto sa pšeno zbaví horkosti.

Do hrnca som si pridala vodu, kokosové mlieko, med, škoricu, vanilkový extrakt a prepláchnuté pšeno. Pšeno som varila 15-20 minút za občasného premiešania (pšeno nezakrývajte pokrievkou). Do mierne vychladnutého pšena som primiešala žĺtka, prepláchnuté hrozienka, orechy, maslo ghee a jabĺčka. Zapekaciu misu (31×24 cm) som vymastila maslom ghee (môžete použiť aj papier na pečenie) a zmes pridala do misy. Zapekala som 30 minút pri 180 stupňoch.

Zatiaľ, kým sa pšeno pieklo, vyšľahala som si sneh z bielkov (kto má rád sladšie, tak pridajte cukor do snehu). Pred dopečením som sneh rozotrela na vrch pšena a zapiekla ešte na cca 5-10 minút. Podávame ako sladký hlavný obed alebo výborne poslúži ako dezert, po vychladení.

Dobrú chuť! 🙂