Pšenový nákyp s jabĺčkami
Info:
Úvod:
Očistite si telo sezónnymi jabĺčkami a pšenom! Dve suroviny, ktoré sú bohaté na vlákninu a podporujú očistu nášho tela. 🙂
Ak obľubujete ryžový nákyp, tak verím, že vám bude chutiť aj tento pšenový! Recept je vhodný aj pre tých, ktorý majú intoleranciu na lepok a laktózu, pretože tento pšenový nákyp som pripravovala z kokosového mlieka a ako je známe, pšeno neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľný.
Skvelý recept na bezmäsité dni!
Suroviny:
Postup:
Najprv som si lieskovce nasekala na hrubšie kúsky a opiekla na suchej panvici do chrumkava. Jablká som ošúpala a nastrúhala nahrubo. Pšeno som si nasypala do hlbokej misy a zaliala horúcou vodou, premiešala som a vodu zliala. Opakovala som aspoň ešte 2x. Takto sa pšeno zbaví horkosti.
Do hrnca som si pridala vodu, kokosové mlieko, med, škoricu, vanilkový extrakt a prepláchnuté pšeno. Pšeno som varila 15-20 minút za občasného premiešania (pšeno nezakrývajte pokrievkou). Do mierne vychladnutého pšena som primiešala žĺtka, prepláchnuté hrozienka, orechy, maslo ghee a jabĺčka. Zapekaciu misu (31×24 cm) som vymastila maslom ghee (môžete použiť aj papier na pečenie) a zmes pridala do misy. Zapekala som 30 minút pri 180 stupňoch.
Zatiaľ, kým sa pšeno pieklo, vyšľahala som si sneh z bielkov (kto má rád sladšie, tak pridajte cukor do snehu). Pred dopečením som sneh rozotrela na vrch pšena a zapiekla ešte na cca 5-10 minút. Podávame ako sladký hlavný obed alebo výborne poslúži ako dezert, po vychladení.
Dobrú chuť! 🙂