Pečené batáty s jogurtovou omáčkou
Info:
Úvod:
Konečne som ich už našla aj u nás! 🙂 Môžete ich poznať aj pod názvom sladké zemiaky. V poslednom čase o nich čítam všade, najmä vo fitness časopisoch. Batát na obed, batát na večeru. Aké sú vlastne ich benefity?
Či už chcete zhodiť nadbytočný tuk alebo nabrať svalovú hmotu mali by ste ich do svojho jedálnička. Sú nízko-kalorické, obsahujú kvalitné sacharidy, ktoré sú nevyhnutné pre doplnenie energie pred tréningom ale aj po tréningu. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha udržať váš hlad na uzde a vydržíte po jeho konzumácií dlho sýty a neobsahuje takmer žiadny tuk! Chuťou pripomínajú tekvicu.
Ďalej obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako vitamín A, B, C a E z minerálov je to fosfor, železo, draslík, horčík a vápnik. Skvele sa hodia k mäsu, ale dajú sa z nich pripraviť aj nezvyčajné dezerty! Batáty nezbavujte šupky, práve tam sa nachádza ich “bohatstvo”. 😉
Suroviny:
Postup:
Batáty- Rúru som si predhriala na 220 stupňov a plech vyložila papierom na pečenie. Batáty som si očistila pod tečúcou vodou. Každý kus som opatrne nakrájala na tenšie plátky (ako chipsy). V miske som si zmiešala kokosový olej, olivový olej, rozpučený cesnak, bylinky, korenie, šťavu z citróna a soľ. Touto zmesou som potrela každý batát, aj medzi plátky. Piekla som 40-50 minút (batát musí byť úplne mäkký a krehký).
Omáčka- Zatiaľ, kým sa batáty piekli, jednoducho som si zmiešala jogurt s kôprom a podávala s batátmi. Omáčku zvoľte podľa chuti, nemusí byť iba jogurtová. Do omáčky môžete nakrájať aj kúsky jarnej cibuľky, cesnak, koreniny…
Dobrú chuť! 🙂