Proteínový ryžový nákyp
Info:
Úvod:
Dávno sa tu neukázal recept na sladké hlavné jedlo. Občas nám príde chuť aj na sladký obed, však? 🙂 Obľubujem ryžový nákyp, takže dnes to bude recept na nákyp s ovocím, ktorýje obohatený o proteínový prášok pre zvýšenie obsahu bielkovín. V recepte som nepoužila ani veľa cukru. Sladkosť pochádza z ovocia, hrozienok a proteínového prášku. Dá sa ľahko prispôsobiť chutiam. Ovocie môžete použiť podľa chuti, miesto hrozienok pridajte orechy, ryžu basmati vymeniť za hnedú ryžu, obyčajné mlieko vymeniť za kokosové atď. 🙂 Piekla som v menšom hlbokom plechu (30×24 cm).
Nemusíte ho striktne jesť len na obed. Vychladený poslúži aj ako dezert alebo si ho vychutnajte ako pred – tréningové jedlo. Určite uspokojí vaše chuťové bunky. 😉
Suroviny:
Postup:
Ryža – Ryžu som si prepláchla pod tečúcou vodou. V hrnci som si skombinovala vodu s mliekom a pridala prepláchnutú ryžu. Ryžu som varila za občasného premiešania cca 25-30 minút (dokiaľ nenasiakla skoro všetku tekutinu a nevznikla mi hustá kaša). Do uvarenej ryže som primiešala med, kokosový olej, proteínový prášok a nechala vychladnúť. Kým sa ryža chladla, tak som si vyšľahala z 3 vaječných bielkov tuhý sneh. Do vychladnutej ryže som najprv primiešala 1 celé vajce a nakoniec zľahka sneh.
Ovocie – Hrozienka som si zaliala teplou vodou a nechala cca 10 minút odpočívať, aby troška zmäkli. Potom som si jablko som si nakrájala na menšie kocky a banán na kolieska. Rúru som si predhriala na 180 stupňov a spodok plechu vyložila papierom na pečenie. Na plech som vyliala 1/2 ryžovej zmesi, na to poukladala ovocie spolu s hrozienkami a škoricou, a nakoniec vyliala zvyšnú ryžovú zmes. Piekla som cca 35-40 minút.
Vrch ryžového nákypu som potrela tvarohom a posypala kokosovým cukrom. Pred krájaním som nechala mierne vychladnúť a následne rozkrájala na 6 rovnakých kúskov.
Dobrú chuť! 🙂