Famózny cviklový koláč s čokoládovou ganache polevou
Info:
Úvod:
šťavnatý čokoládový koláč poliaty bohato čokoládovou ganache polevou, ktorý v sebe ukrýva cviklu? áno! 🙂 Koláč, ktorý je jednoducho určený pre všetkých, bez ohľadu na to, či máte intoleranciu na lepok, laktózu, alebo ste vegán či paleo. 😉 Je táááááááák dobrý a neuveriteľne zdravý!
Koláč môžete pripraviť buď s bezlepkovou múkou, alebo s celozrnnou múkou, ak nemáte intoleranciu na lepok. Mne sa osvedčila mandľová múka a špaldová hladká. Cviklové pyré si vyrobíte tak, že uvaríte cviklu vo vode domäkka a rozmixujete dohladka v mixéri.
Suroviny:
Postup:
Cesto- Okrúhlu formu (26 cm) som si zľahka vymazala kokosovým olejom a rúru predhriala na 180 stupňov. V jednej miske som si zmiešala špaldovú/bezlepkovú múku, práškové kakao a štipku soli. V druhej miske som si vymiešala dohladka kokosový olej, med, mandľové mlieko, cviklové pyré a vanilkový extrakt. Mokrú zmes som vyliala do suchej zmesi a vymiešala dokiaľ sa všetky suroviny nespojili (ak sa vám bude zdať zmes veľmi hustá, pretože každá múka absorbuje tekutinu inak, pridajte buď viac cviklového pyré, alebo mlieka). Zmes som vyliala do formy a piekla približne 30 minút.
Poleva- V malom hrnci som si zohriala kokosové mlieko (tesne pred varom odstránte z plameňa), pridala nahrubo nasekanú čokoládu a nechala 2 minúty odpočívať (nemiešajte čokoládu). Potom som zmes premiešala a vznikla mi krásne hladká čokoládová poleva. Polevu som vyliala na vrch koláču a rozotrela.
Podávame s čerstvým ovocím alebo posypaný semienkami.
Dobrú chuť.