Čokoládovo-pšenová granola s maca práškom
Výživové Hodnoty:
3 porcií / ks
40 minút
1 porcia (1/2 šálky) obsahuje:
274 kcal
38 g sacharidov
10 g tuku
6 g bielkovín
Popis:
Tak takúto extra zdravú granolu (müsli) v obchode nekúpite! :) U nás doma je veľkým hitom. Za chvíľku je pripravená a množstvo máte na viac dní. Takže, ak nestíhate občas raňajky, alebo neviete čo na desiatu, tak si ju určite si pripravte. Obsahuje samé skvelé veci - maca prášok, chia semienka, pšeno, ovsené vločky, kakao, kokosový olej, arašidové maslo, orechy...Vďaka pšenu je ešte chrumkavejšia! Najlepšie je si ju vychutnať s miskou bieleho jogurtu a čerstvým ovocím! ;) Pre bezlepkový variant použite bezlepkové vločky.Nestretli ste sa ešte s maca práškom? Maca je rastlina z Južnej Ameriky. Využíva sa jej koreň, ktorí sa následne suší a melie na prášok. Má veľmi pozitívne účinky pre naše telo. Podporuje fyzický a duševný výkon, vitalitu, údajne aj sexuálny výkon mužov i žien. ;) Obsahuje 20 rôznych mastných kyselín, 19 aminokyselín a bohaté množstvo minerálov, ako vápnik, draslík, meď, zinok, fosfor, horčík, selén a iné. Z vitamínov obsahuje C, B1, B2, B3 a B6 a karotény. Navyše obsahuje 11% bielkovín. Ako ho použiť? Pridajte ho do kokteilov, smoothies, šalátov, müsli, kaší...ODD je 1-3 ČL.
Suroviny:
Suché suroviny:
2
ČL
mletá škorica
1
šálka
ovsené vločky
1/3
šálky
pšeno
1
PL
chia semienka
1/3
šálky
sušené hrozienka
1/4
šálky
kokosové lupienky
2
PL
kokosový cukor
2
PL
práškové kakao/karob
1/3
šálky
mix orechov
1
PL
maca prášok
Mokré suroviny:
1 a 1/2
PL
arašidové maslo
3
PL
med/javorový sirup/agave
2
PL
kokosový olej
1
ČL
vanilkový extrakt
Postup:
Rúru som si predhriala na 180 stupňov. Všetky suché suroviny som si premiešala v hlbokej miske. Mokré suroviny som si pridala do malého hrnca, priviedla k varu za stáleho miešania a vyliala na suchú zmes.
Varechou som vypracovala hrudkovú zmes (ak to už nie je také horúce, dobre je použiť aj ruky, lepšie sa všetko prepojí) a vysypala na plech vyloženým papierom na pečenie. Piekla som 30 minút (viac nie). Po 30 minútach som plech vybrala a nechala dobre vychladnúť, vtedy zmes dosiahne chrumkavosť.
Dobrú chuť! 🙂