Cestovinový šalát s pórom, kukuricou a kúskami panenky
Info:
Úvod:
Tieto super rýchle, ľahké a zároveň chutné cestoviny sa ideálne hodia na letné horúčavy. 🙂
Myslím si, že pór je v dnešnej dobe je nedocenená zelenina. Vedeli ste, že Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom? Pór okrem toho čistí a detoxikuje. Je vynikajúci “čistič”-čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek, podporuje činnosť tráviacich štiav a činnosť obličiek. Odporúča sa proti nadúvaniu, pri zápche, črevných kolikách a celkovej detoxikácii organizmu. Osvedčil sa aj pri “vnútornom čistení” problematickej pleti.
Pór obsahuje selén a je bohatý na karotény a vitamíny C a E. V porovnaní s inými druhmi zeleniny je naozaj bohatým zdrojom mangánu a dobrým zdrojom folátov, železa a vitamínu B6, vďaka čomu je účinným prostriedkom pri stabilizácii krvného cukru, pretože znižuje absorpciu cukrov z tráviaceho ústrojenstva a zabezpečuje, aby boli správne metabolizované. Ako významný zdroj kyseliny listovej podporuje pór tvorbu krviniek, svalov a hojenie rán a ako zdroj fosforu je dôležitý pre činnosť mozgu.
Suroviny:
Postup:
Cestoviny som si uvarila v vo vriacej, mierne osolenej vode. Kým sa cestoviny varili, pór a šampiňóny som si nakrájala na stredne tenké kolieska a opiekla som ich na panvici s trochou olivového oleja. Následne dochutila oreganom, čiernym korením, trochou soli a nechala chvíľu podusiť, dokiaľ pór a šampiňóny nezmäkli.
Potom som pri konci pridala kukuricu s rozpučeným cesnakom. Keď boli cestoviny hotové, pridala som ich do pórovej zmesi a pár sekúnd ešte opiekla a premiešala. Nakoniec som si jednoducho panenku potrela olivovým olejom, posypala korením na grilovanie (alebo podľa chuti) a ugrilovala.
Panenku môžete nakrájať na menšie kúsky a primiešať k cestovinám, alebo jednoducho su poukladať v celku navrch.
Dobrú chuť! 🙂