Batát plnený čiernou šošovicou s avokádovým čatní

Info:

2 porcie
Predpríprava: 5 minút
Príprava: 65 minút
Príprava spolu: 70 minút
1 plnený batát obsahuje:
399 kcal
Sacharidy: 44 g
Tuky: 17 g
Bielkoviny: 17 g

Úvod:

Opäť ďalší vydarený experiment, ktorý je absolútne bez lepku, bez laktózy, pre vegetariánov, ale aj vegánov. Nepočuli ste ešte o čiernej (beluga) šošovici? Tak tú by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička! 😉 Je plná vitamínov, minerálov, vlákniny a hlavne bielkovín – na 100g obsahuje až 23g. Beluga šošovica je druh drobnej, čierno sa lesknúcej šošovice, hovorí sa o nej aj ako “kaviár vegetariánov”. Charakteristická je príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany. Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, šupka nepraská a nerozvarí sa. Výborne sa hodí do šalátov, do polievok, ale aj ako príloha.
V kombinácií s upečeným batátom, zeleninou a avokádovým čatní robí tento recept extra výživným. Zasýti vás na veľmi dlho. 🙂

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

- - - soľ
- - - mleté čierne korenie
2 ks - batát (sladký zemiak)
1/2 ks - cukina
- - - bylinky podľa chuti
1 ks - červená cibuľa nakrájaná na kolieska
1/3 šálky - čierna (beluga) šošovica
- - - soľ
- - - mleté čierne korenie
1/2 ks - zrelé avokádo
2 PL - kokosové mlieko
- - - šťava z 1/2 citróna
1 hrsť - nasekaná čerstvá pažítka
45 g - kešu orechy

Postup:

Rúru som si predhriala na 220 stupňov, celé batáty zabalila do alobalu a piekla cca 60 minút, dokiaľ úplne nezmäkli. Kým sa piekli, uvarila som si šošovicu podľa návodu. Potom som si cibuľu a cukinu nakrájala na kolieska, dochutila koreninami a bylinkami a na masle ghee opiekla dozlatista.
Avokádove chutney som si pripravila jednoducho. Všetky suroviny som pridala do mixéra a vymixovala úplne dohladka (ak bude chutney moc husté, pridajte vodu).
Batáty som rozkrojila na polovicu (nie úplne) pridala beluga šošovicu, opečenú cibuľku, cukinu a avokádove chutney. Kto nie je vegán, podávať môže aj so strateným vajcom navrchu. 🙂

Dobrú chuť.

Podobné Fit Recepty

Fit Knihy