Batát plnený čiernou šošovicou s avokádovým čatní
Info:
Úvod:
Opäť ďalší vydarený experiment, ktorý je absolútne bez lepku, bez laktózy, pre vegetariánov, ale aj vegánov. Nepočuli ste ešte o čiernej (beluga) šošovici? Tak tú by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička! 😉 Je plná vitamínov, minerálov, vlákniny a hlavne bielkovín – na 100g obsahuje až 23g. Beluga šošovica je druh drobnej, čierno sa lesknúcej šošovice, hovorí sa o nej aj ako “kaviár vegetariánov”. Charakteristická je príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany. Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, šupka nepraská a nerozvarí sa. Výborne sa hodí do šalátov, do polievok, ale aj ako príloha.
V kombinácií s upečeným batátom, zeleninou a avokádovým čatní robí tento recept extra výživným. Zasýti vás na veľmi dlho. 🙂
Suroviny:
Postup:
Rúru som si predhriala na 220 stupňov, celé batáty zabalila do alobalu a piekla cca 60 minút, dokiaľ úplne nezmäkli. Kým sa piekli, uvarila som si šošovicu podľa návodu. Potom som si cibuľu a cukinu nakrájala na kolieska, dochutila koreninami a bylinkami a na masle ghee opiekla dozlatista.
Avokádove chutney som si pripravila jednoducho. Všetky suroviny som pridala do mixéra a vymixovala úplne dohladka (ak bude chutney moc husté, pridajte vodu).
Batáty som rozkrojila na polovicu (nie úplne) pridala beluga šošovicu, opečenú cibuľku, cukinu a avokádove chutney. Kto nie je vegán, podávať môže aj so strateným vajcom navrchu. 🙂
Dobrú chuť.