Batát plnený čiernou šošovicou s avokádovým čatní
Výživové Hodnoty:
2 porcií / ks
70 minút
1 plnený batát obsahuje:
399 kcal
44 g sacharidov
17 g tuku
17 g bielkovín
Popis:
Opäť ďalší vydarený experiment, ktorý je absolútne bez lepku, bez laktózy, pre vegetariánov, ale aj vegánov. Nepočuli ste ešte o čiernej (beluga) šošovici? Tak tú by ste rozhodne mali zaradiť do svojho jedálnička! ;) Je plná vitamínov, minerálov, vlákniny a hlavne bielkovín - na 100g obsahuje až 23g. Beluga šošovica je druh drobnej, čierno sa lesknúcej šošovice, hovorí sa o nej aj ako "kaviár vegetariánov". Charakteristická je príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany. Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, šupka nepraská a nerozvarí sa. Výborne sa hodí do šalátov, do polievok, ale aj ako príloha.
V kombinácií s upečeným batátom, zeleninou a avokádovým čatní robí tento recept extra výživným. Zasýti vás na veľmi dlho. :)
Suroviny:
Batát:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
2
ks
batát (sladký zemiak)
1/2
ks
cukina
-
-
bylinky podľa chuti
1
ks
červená cibuľa nakrájaná na kolieska
1/3
šálky
čierna (beluga) šošovica
Avokádové čatní:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
1/2
ks
zrelé avokádo
2
PL
kokosové mlieko
-
-
šťava z 1/2 citróna
1
hrsť
nasekaná čerstvá pažítka
45
g
kešu orechy
Postup:
Rúru som si predhriala na 220 stupňov, celé batáty zabalila do alobalu a piekla cca 60 minút, dokiaľ úplne nezmäkli. Kým sa piekli, uvarila som si šošovicu podľa návodu. Potom som si cibuľu a cukinu nakrájala na kolieska, dochutila koreninami a bylinkami a na masle ghee opiekla dozlatista.
Avokádove chutney som si pripravila jednoducho. Všetky suroviny som pridala do mixéra a vymixovala úplne dohladka (ak bude chutney moc husté, pridajte vodu).
Batáty som rozkrojila na polovicu (nie úplne) pridala beluga šošovicu, opečenú cibuľku, cukinu a avokádove chutney. Kto nie je vegán, podávať môže aj so strateným vajcom navrchu. 🙂
Dobrú chuť.