Krehký ovocný koláč s mrveničkou
Info:
Úvod:
Pamätáte si na kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou, ktorý sme jedávali už v detstve? 🙂 Ja ho milujem doteraz! A keďže letné obdobie nám prináša plno čerstvého ovocia, najmä zo záhrad, tak nič lepšieho mi nenapadlo, ako si pripraviť tento fantastický koláč a pripomenúť si detstvo.
Koláč je upečený zo špaldovej múky. Ako ovocie som použila maliny, čučoriedky, černice a ríbezle.
Je krehký, šťavnatý a pochutí si na ňom celá vaša rodina. 😉
Suroviny:
Postup:
Mrvenička- Kokosový olej som si roztopila v malom hrnci na miernom plameni. Potom som pridala med, škoricu a vymiešala dohladka. Nakoniec som po lyžiciach pridávala špaldovú krupicu a ovsené vločky, dokiaľ mi nevznikla mrvenička. Hotovú mrveničku som odložila do chladničky aby mierne stuhla.
Kvások- V stredne veľkom hrnci som si zohriala mlieko. Potom som pridala droždie, trstinový cukor, špaldovú múku a vymiešala dohladka. Kvások som nechala chvíľku odpočívať a pripravila si cesto.
Cesto- špaldovú múku som si preosiala cez sitko. Do preosiatej múky som primiešala drevenou varechou jedlú sódu, trstinový cukor a štipku soli. Vedľa v miske som si vymiešala mlieko spolu s vajcom a bielym jogurtom.
Do preosiatej múky som primiešala kvások a následne prilievala vymiešane mlieko s vajcom a jogurtom a vymiešala cesto redšej konzistencie. Cesto som zakryla čistou utierkou a nechala cca 30 minút kysnúť, kým sa zdvojnásobilo.
Rúru som si predhriala na 250 stupňov. Okrúhly plech (26 cm) som si vymazala kokosovým olejom, jemne pomúčila a cesto rozotrela po celej ploche. Na vrch cesta som poukladala ovocie (ak použijete kyselšie ovocie ako ja, môžete posypať ešte trstinovým cukrom) a posypala mrveničkou.
Prvých 5 minút som piekla pri 250 stupňoch a ďalších 30-35 minút pri 180 stupňoch. Po vychladnutí som koláč nakrájala na 10 kúskov.
Dobrú chuť.