Amarantová kaša s kandizovanými orechmi
Info:
Úvod:
Amarantová? Asi väčšina ľudí, netuší o čo ide. Táto amarantová kaša sa pripravuje z amarantovej múky, tzv. láskavca. Je považovaný za jednu z najvýživnejších rastlín na svete. Múka amarantu má charakteristickú korenitú a orieškovú chuť. Obsahuje vysoký obsah bielkovín, v porovnaní s ostatnými obilninami a obsah vlákniny je tiež pomerne vysoký (4,5 – 5% v sušine), čo je z hľadiska výživy vyhovujúce. Ďalej obsahuje vysoký obsah vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Zo stopových prvkov vyniká najmä vyšším obsahom železa, oproti iným múkam. Navyše neobsahuje lepok! Z amarantovej múky je dobre pripravovať celozrnný chlieb a rôzne pekárenské výrobky, kaše, cestoviny, koláče. Dostať ju môžete v každom dobrom bio obchode alebo si ju môžete zakúpiť na internetovom obchode.
A môžeme sa venovať kaši. Táto kaša miluje med a kokosové maslo, či ghee a hlavne škoricu! Potom má v ústach roztápajúci sa a hladký pocit. Príjemná zmena. Doplnila som ju o kandizované orechy. Myslím, že si ju obľúbite. 🙂
Suroviny:
Postup:
Najprv som si pripravila orechy. Na panvici som si roztopila kokosový olej, pridala cukor a škoricu. Miešala som dokiaľ sa cukor nerozpustil a nezačalo to mierne bublať. Potom som pridala orechy, miešala som cca 1 minútu, dokiaľ sa orechy neobalili v zmesi. Z panvice som ich premiestnila na papier na pečenie a nechala vychladnúť. Po vychladnutí, som ich rozlámala na kúsky, ak sa spojili.
V hrnci som si priviedla k varu mlieko a škoricu. Potom som pomaly prisypávala múku a miešala metličkou do zhustnutia, dokiaľ sa opäť nezačala variť. Odstránila som z plameňa a primiešala med. Kašu som vyliala na tanier a posypala kandizovanými orechmi.
Dobrú chuť! 🙂