Špaldová štrúdľa (závin) plnená tvarohom a hrozienkami
Info:
Úvod:
Mesiac december mi nestále evokuje sviatky radosti, pečenia a dopriavania si o trošku viac ako obvykle. V tento mesiac snáď ani ničím iným nie je možné prispievať, ako s receptami na cukrovinky, koláče, štrúdle, perníky, vianočné pečivo a veľa iných receptov. 🙂
A ak chcete prežiť Vianoce bez menších výčitiek a zdraví, tak dnes vám prispejem týmto receptom na perfektnú špaldovú štrúdľu plnenú tvarohom a sladkými hrozienkami, ktorej sa bude ťažko odolávať. 😉
Suroviny:
Postup:
Cesto- V hlbšej mise som si ručne metličkami rozšľahala vajcia s kokosovým olejom. Následne som pridala mlieko a šľahala znovu. Nakoniec som pridala múku s mletou škoricou a varechou jemne vymiešala cesto (nezlaknite sa, ak bude mierne drobivé). Cesto som si vybrala na pomúčenú dosku a hnietila, dokiaľ mi nevzniklo nelepivé, hladké cesto (hnietila som cca 3 minúty). Hotové cesto som nechala odpočinúť aspoň na 30 minút pri izbovej teplote.
Plnka- Kým cesto oddychovalo, v miske som si vymiešala tvaroh a vajce dohladka. Potom som plnku osladila cukrom (množstvo zvoľte podľa chuti) a dochutila vanilkou.
Na pomúčenej doske som si z cesta som si vyvaľkala obdĺžnik (hrúbku cesta zvoľte podľa seba, najlepšie je cesto vyvaľkať na tenšie) a vrch cesta potrela jemne rozpusteným kokosovým olejom. Potom som na vrch rozotrela tvarohovú plnku (nie moc až ku okrajom, inak pri rolovaní vytečie), ktorú som posypala vopred namočenými hrozienkami. Bočné kraje som preložila a zarolovala do tvaru štrúdle.
Hotovú štrúdľu som premiestnila na plech (táto časť bude asi najťažšia), mierne ohla do tvaru “U” a vrch potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som 25-30 minút pri vopred rozohriatej rúre na 200 stupňov. Nakoniec vrch štrúdle môžete ešte posypať trstinovým alebo kokosovým cukrom.
Pred krájaním necháme mierne vychľadnúť. Dobrú chuť. 🙂