Skutočne jahodový džem bez cukru

Info:

1 šálka
Predpríprava: 10 minút
Príprava: 50 minút
Príprava spolu: 60 minút
1 PL obsahuje
15 kcal
Sacharidy: 3.50 g
Tuky: 0.20 g
Bielkoviny: 0.30 g

Úvod:

Na internete koluje veľa receptov na džemy, ale všade je pridaný nejaký cukor, či iné sladidlo. Keď sa zahryznete do čerstvej jahody zo záhrady, máte pocit že by mala byť jahoda sladšia? 🙂 Určite nie! Podľa mňa, nie je potrebné pridávať cukor, aby vznikol chutný, zdravý a hlavne naturálny džem.

Aby som docielila konzistenciu džemu, pridala som arrowroot prášok. Čo to vlastne je? Je to prášok získavaný z rastliny Maranta trsťovitá. Používa sa na zahusťovanie a želírovanie. Hlavnou výhodou tohto prášku je, že je diétny, ľahko stráviteľný a bez lepku. Ďalej obsahuje kyselinu listovú, vitamíny skupiny B a minerály. Skvelá náhrada za náš škrob. Zakúpite ho v každom dobrom bio obchode.

Dlhším varením sa jahody stanú sladšie, pretože cukor v nich začne karamelizovať. Výsledok je hladký a krémový džem, ktorý si zamilujete! 😉

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● arrowroot prášok - 2 ČL -
● vanilkový extrakt - 1 ČL -
● citrónová šťava - 1 PL -
● čerstvé jahody - 3 šálky -
● voda - 1 PL -

Postup:

Jahody som zbavila zelených stopiek a umyla pod tečúcou vodou. V miske som si zmiešala vodu, citrónovú šťavu a arrowroot prášok. Do hrnca som si pridala čerstvé jahody spolu s arrowroot zmesou a priviedla k varu (jahody som trošku rozpučila v hrnci, aby pustili šťavu).

Potom som ponorným mixérom jahody rozmixovala na hladkú konzistenciu a varila na miernom plameni za stáleho miešania približne 40-50 minút (ak máte, odporúčam použiť platničku pod hrniec, potom nemusíte tak často miešať a džem neprihorí).

Po 40-50 minútach som džem odstránila z plameňa a nechala dobre vychladnúť (džem vtedy začne viac hustnúť). Vychladnutý džem som vyliala do sklenenej uzatvorenej nádoby. Skladujeme v chladničke maximálne 2 mesiace.

Podobné Recepty

Vybrané na základe typu jedla.