Čerešňový kompót – zavárame bez cukru
Info:
Úvod:
A predsa sladko. Leto, pre nás záhradkárov, znamená aj čas zavárania. Radi využívame úrodu naplno a pripravujeme si zásoby na zimné mesiace. A pretože zaváranie s kilami bieleho cukru nie je veľmi zdravé, ukážeme vám, ako sa dá zavárať podstatne zdravším spôsobom bez rafinovaného cukru.
Med dodá ovociu vláčnosť, kyseliny, špecifickú vôňu a chuť, zatiaľ čo cukor tieto schopnosti nemá.
Tento postup sa dá použiť pri akomkoľvek ovocí, ktoré chcete zavárať.
Pomery sirupu podľa sladkosti kompótu:
Menej sladký-1 a 1/2 šálky medu a 4 šálky vody
Viac sladký-2 šálky medu a 4 šálky vody
Množstvo vody a medu môžete kombinovať podľa chuti a množstva.
Suroviny:
Postup:
Čerešne som pretriedila (hnilé a červivé nepoužívajte), umyla a vykôstkovala (toto je pre mňa výzva, vždy si zavolám pomocníkov :D, množstvo zvoľte podľa toho, koľko pohárov chcete zavariť). Zaváraninové sklenené poháre som si prevarila v horúcej vode (aj viečka), aby som ich zbavila baktérií. Do pohárov som poukladala čerešne.
Teraz som si pripravila medový sirup, a to tak, že do hrnca som pridala vodu s medom a mierne povarila, dokiaľ sa med nerozpustil (voda by nemala vrieť, ale len merne bublinkovať) a odstránila z plameňa. Čerešne som zaliala sirupom až po vrch, uzatvorila so zatváračom na viečka (uistite sa, či ste viečko dobre nasadili a zatvorili, a to tak, že ho prevrátite a mierne potrasiete, nemala by vytekať voda) a varila v horúcom vodnom kúpeli v hrnci (85-90°C) približne 20 minút (poháre by mali byť takmer celé pokryté vodou. Po 20 minútach som poháre vytiahla, nechala vychladnúť a uskladnila.
Otvorený a nezjedený kompót skladujte 7 dní v chladničke.
Dobrú chuť.