A predsa sladko. Leto, pre nás záhradkárov, znamená aj čas zavárania. Radi využívame úrodu naplno a pripravujeme si zásoby na zimné mesiace. A pretože zaváranie s kilami bieleho cukru nie je veľmi zdravé, ukážeme vám, ako sa dá zavárať podstatne zdravším spôsobom bez rafinovaného cukru.
Med dodá ovociu vláčnosť, kyseliny, špecifickú vôňu a chuť, zatiaľ čo cukor tieto schopnosti nemá.
Tento postup sa dá použiť pri akomkoľvek ovocí, ktoré chcete zavárať.
Pomery sirupu podľa sladkosti kompótu:
Menej sladký-1 a 1/2 šálky medu a 4 šálky vody
Viac sladký-2 šálky medu a 4 šálky vody
Množstvo vody a medu môžete kombinovať podľa chuti a množstva.
-
-
voda
-
-
čerešne
-
-
med
-
-
+ sklenené zaváraninové poháre s viečkami, zatvárač na viečka, teplomer, hrniec na zaváranie, kliešte na manipulovanie s pohármi pri vyťahovaní z horúcej vody
Čerešne som pretriedila (hnilé a červivé nepoužívajte), umyla a vykôstkovala (toto je pre mňa výzva, vždy si zavolám pomocníkov :D, množstvo zvoľte podľa toho, koľko pohárov chcete zavariť). Zaváraninové sklenené poháre som si prevarila v horúcej vode (aj viečka), aby som ich zbavila baktérií. Do pohárov som poukladala čerešne.
Teraz som si pripravila medový sirup, a to tak, že do hrnca som pridala vodu s medom a mierne povarila, dokiaľ sa med nerozpustil (voda by nemala vrieť, ale len merne bublinkovať) a odstránila z plameňa. Čerešne som zaliala sirupom až po vrch, uzatvorila so zatváračom na viečka (uistite sa, či ste viečko dobre nasadili a zatvorili, a to tak, že ho prevrátite a mierne potrasiete, nemala by vytekať voda) a varila v horúcom vodnom kúpeli v hrnci (85-90°C) približne 20 minút (poháre by mali byť takmer celé pokryté vodou. Po 20 minútach som poháre vytiahla, nechala vychladnúť a uskladnila.
Otvorený a nezjedený kompót skladujte 7 dní v chladničke.
Dobrú chuť.
Zababušte sa doma pod deku a vezmite si hrnček horúceho vianočného apple sajderu so sebou. Zahreje, poteší a dodá tú pravú vianočnú atmosféru. Chutnejšie, ako varené víno! 🙂
Maslo ghee je veľmi populárna a zdravá záležitosť. Môžete si ho pohodlne zakúpiť v obchode alebo online za neprimeranú cenu. Ale vedeli ste, že výroba masla ghee je tak jednoduchá, ktorú zvládne každý v pohodlí domova? Navyše oproti kupovanému vás vyjde o polovicu menej! 🙂
Budete k tomu potrebovať iba kvalitné maslo a vaše ruky. Váš domov bude naplnený omamnou vôňou, z ktorej budete hotoví. 😉
8 dôvodov, prečo si pripraviť maslo ghee doma
*VYDRŽí AŽ JEDEN ROK BEZ CHLADENIA
*NEPREPAĽUJE SA AKO BEŽNé MASLO
*STIMULUJE TRáVIACI SYSTéM
*JE VHODNé PRI INTOLERANCII NA LAKTóZU
*JE BOHATé NA VITAMíNY A, D, E, K
*POSIĽŇUJE OBRANYSCHOPNOSŤ
*ZLEPšUJE PAMäŤ
*ZNIŽUJE VYSOKý CHOLESTEROL
*Má VYNIKAJúCU ORIEšKOVú CHUŤ
Milujem objavovanie nových chutí a zdravých receptov. Nielenže je je ľahký na prípravu, ale je aj veľmi chutný a zaujímavý. Asi jeden z najlepších dipov, aké som kedy pripravila. Môžete to volať aj ako hummus, nátierka alebo zdravá paštéta. Ja osobne tento dip servírujem s celozrnným pečivom, hriankami, kúskami zeleniny…S čím vás len napadne. 🙂
Možno väčšina z vás ho pozná pod názvom “lemon curd”, lenže tento je pripravovaný tentokrát z pomarančovej šťavy. Je pár spôsobov, ako si ho pripraviť, no ja som pre vás vytvorila ten najjednoduchší a najrýchlejší spôsob. Nebojte sa, výsledok je rovnako dobrý! 😉
Príprava tohto lahodného krému je navyše skvelým spôsobom, ako využiť bohaté množstvo vajec a vychutnať si tak vysoko proteínový a výživný “dezert” kde si len zmyslíte. Máte chuť na ovsenú kašu, grécky jogurt, palacinky, hrianky či nejaký dezert? Super! Obohaťte si ho týmto pomarančovým zázrakom a uvidíte tú zmenu a príjemnú chuť! 🙂
Dokonca môžete kombinovať rôzne ovocné šťavy. Ja osobne idem nabudúce vyskúšať s mangom, som si istá, že to bude skvelé!
Veľká úroda jabĺk a vy ich nestačíte jesť? Čo takto vyskúšať tento rýchly, jednoduchý, zdravý recept na domáce jablkové pyré? 🙂
Toto jablkové pyré neobsahuje žiaden pridaný cukor, je obohatené o krásne voňavé korenia, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť. Odporúčam ich pripravovať zo sladších jabĺk, ak náhodou máte kyslejšie, oslaďte ich podľa vašej chuti.
Poslúži ako zdravá desiata (aj pre vaše detičky), pri pečení, ale aj ako príloha k sladkým jedlám, napríklad k tvarohovým guľkám, či ako plnka do palaciniek.