Polievka z mrkvy a batátu
Info:
Úvod:
Jednoduchá a veľmi zdravá polievka pripravená z mrkvy a sladkého zemiaku (batátu). Je jemne pikantná s nádychom sladkosti a korenia, ktoré patrí medzi moje obľúbené. Mám veľmi rada takéto krémové a husté polievky. Sú sýte a nezaťažia žalúdok. Takže pre toto letné obdobie ako stvorená! 🙂
Tajná prísada je karí korenie, ktoré jej dodáva tú správnu a indickú atmosféru. 😉
Suroviny:
Postup:
Zeleninu som si najprv umyla a očistila. Jarnú cibuľku som si nakrájala na tenké kolieska a mrkvu spolu s ošúpaným sladkým zemiakom nastrúhala nahrubo. Na väčšej panvici som si rozohriala olivový olej, pridala jarnú cibuľku, cesnak nakrájaný na plátky a jemne opražila. Potom som primiešala karí korenie a ešte chvíľku opiekla. Následne som pridala nastrúhanú mrkvu, sladký zemiak a jemne podusila. Túto zeleninovú zmes som premiestnila do hrnca, zaliala vývarom, dochutila soľou, korením, bazalkou a priviedla k varu. Keď polievka vrela, plameň som stíšila na minimum a varila cca 15-20 minút, dokiaľ zelenina nebola mäkká.
Nakoniec som polievku rozmixovala do hladka ponorným mixérom, primiešala jogurt, parmezán a znovu premixovala (ak sa vám bude náhodou zdať polievka riedka, môžete zahustiť arrowroot práškom, alebo škrobom). Podávame s nasucho opraženými tekvicovými semienkami.
Dobrú chuť! 🙂