Pikantná tom kha gai polievka
Výživové Hodnoty:
2 porcií / ks
50 minút
250 ml polievky obsahuje:
200 kcal
6 g sacharidov
10 g tuku
14 g bielkovín
Popis:
Tradičná a chutná thajská polievka, ktorá sa mimoriadne hodí na chladné dni. Ja osobne Som veľkým fanúšikom kokosového mlieka, krémových polievok a kuracieho mäsa - ak aj vy, tak určite si získa aj vás!
Polievka sa vám ľahko prispôsobí. Ste vegetarián alebo vegán? To nevadí, môžete si namiesto kuracieho mäsa nakrájať tofu a namiesto kuracieho vývaru použiť zeleninový. Nemáte radi kuracie mäso? Použite krevety. ;) Je to jednoduché.
Recept obsahuje suroviny ako limetkové listy kaffir a citrónovú trávu. Ak ich nezoženiete, môžete ich pokojne vynechať. Tieto suroviny sú dostupné v obchodoch, ktoré sa špecializujú na ázijskú a thajskú kuchyňu.
Suroviny:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
1/2
ks
baklažán
3
ks
paradajky
2
ks
cesnak (strúčik)
1/2
ks
malá cukina
-
-
olivový olej
1
ks
jarná cibuľka
1/2-1
ks
sušené chilli nakrájané na tenké kolieska
8
ks
šampiňóny
500-600
ml
kurací vývar
300
g
kuracie prsia
400
ml
kokosové mlieko
1/2
ks
šťava z limetky
8
cm
čerstvý zázvor
4
ks
limetkové listy kaffir
2
ks
citrónová tráva
Postup:
Na troške olivového oleja som si osmažila kúsky rozobratej citrónovej trávy, zázvor a cesnak nakrájaný na plátky. Dochutila som zľahka soľou, čiernym korením a opekala asi 5 minút na miernom plameni. Potom som pridala podľa chuti trochu chilli fľiačkov a sušené alebo zavárané limetkové listy. Následne som pridala kokosové mlieko, kocky/plátky kuracieho mäsa, kurací vývar, šťavu z limetky a nechala asi 20-25 minút pri miernej teplote variť, dokiaľ kuracie mäso nebolo hotové.
Kým sa polievka varila, medzitým som si očistila a nakrájala čerstvú zeleninu na väčšie kusy: paradajky, šampiňóny, jarnú cibuľku, cukinu a baklažán. Očistenú zeleninu som pridala do uvarenej polievky a nechala cca 10 minút pod pokrievkou dojsť (už nevaríme).
Dobrú chuť.