Pikantná tom kha gai polievka
Info:
Úvod:
Tradičná a chutná thajská polievka, ktorá sa mimoriadne hodí na chladné dni. Ja osobne Som veľkým fanúšikom kokosového mlieka, krémových polievok a kuracieho mäsa – ak aj vy, tak určite si získa aj vás!
Polievka sa vám ľahko prispôsobí. Ste vegetarián alebo vegán? To nevadí, môžete si namiesto kuracieho mäsa nakrájať tofu a namiesto kuracieho vývaru použiť zeleninový. Nemáte radi kuracie mäso? Použite krevety. 😉 Je to jednoduché.
Recept obsahuje suroviny ako limetkové listy kaffir a citrónovú trávu. Ak ich nezoženiete, môžete ich pokojne vynechať. Tieto suroviny sú dostupné v obchodoch, ktoré sa špecializujú na ázijskú a thajskú kuchyňu.
Suroviny:
Postup:
Na troške olivového oleja som si osmažila kúsky rozobratej citrónovej trávy, zázvor a cesnak nakrájaný na plátky. Dochutila som zľahka soľou, čiernym korením a opekala asi 5 minút na miernom plameni. Potom som pridala podľa chuti trochu chilli fľiačkov a sušené alebo zavárané limetkové listy. Následne som pridala kokosové mlieko, kocky/plátky kuracieho mäsa, kurací vývar, šťavu z limetky a nechala asi 20-25 minút pri miernej teplote variť, dokiaľ kuracie mäso nebolo hotové.
Kým sa polievka varila, medzitým som si očistila a nakrájala čerstvú zeleninu na väčšie kusy: paradajky, šampiňóny, jarnú cibuľku, cukinu a baklažán. Očistenú zeleninu som pridala do uvarenej polievky a nechala cca 10 minút pod pokrievkou dojsť (už nevaríme).
Dobrú chuť.