Poctivé domáce cestoviny
Info:
Úvod:
So špenátom a bez špeciálneho strojčeka na cestoviny! Ale ak ho máte, tak to budete mať o trošičku pohodlnejšie. 😉
Spaghetti, fettuccine, lasagne, linguini, pappardelle, tagliatelle, fusilli, farfalle…Na čo si zmyslíte, to môžete mať z jedného cesta. Príprava poctivých domácich cestovín nie je vôbec nuda ani zložitá činnosť, ba naopak! Môžete meniť chute, tvary, farbu, na čo si len zmyslíte, a to len vtedy, ak sa rozhodnete pre vaše domáce cestoviny.
Skúšali ste už prípravu domácich cestovín? Ak áno, ako to dopadlo?
Suroviny:
Postup:
špenát som nechala rozmraziť, vyžmýkala z neho prebytočnú vodu a rozmixovala na pyré. Na silikónovú podložku som si vysypala múky, pridala trochu soli a prstami premiešala. V strede so urobila väčšiu jamku, pridala vajcia, špenátové pyré, olivový olej a vymiesila pružné, hladké a nelepivé cesto (nezľaknite sa, na začiatku sa bude mierne drobiť, ak cesto bude moc riedke, pridajte viac múky, záleží od špenátu). Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a nechala pri izbovej teplote odpočívať 30 minút (nevynechávajte, lepok ma rád odpočinok).
Potom som cesto rozdelila na dve polovice. Kuchynskú dosku som si poriadne pomýčila a každú polovicu som rozvaľkala na tenký dlhší valec. Z plátu som odkrajovala pásiky na rezance (ak ste už zdatnejší, vykrajovať môžete tvary podľa seba) a pokladala na pomúčenú dosku.
Cestoviny môžete variť ihneď alebo necháte mierne vysušiť, zabalíte do sáčku a uložíte do mrazničky na jeden týždeň.
Dobrú chuť.