Pečieme hore nohami: Bezlepkový makový koláč so sezónnymi egrešmi
Info:
Úvod:
Je asi ťažké uveriť, že tento koláč neobsahuje žiadnu múku, mlieče výrobky ani pridaný cukor. Ale je to pravda! Mak si takmer privlastnil celú šou.
Mak + vajcia + troška mágie = vláčny, nadýchaný, veľmi svieži koláč
Všetky suroviny máte určite po ruke, tak na nič nečakajte a pustite sa do pečenia! Stojí to za to! 😉 Koláč chutí fantasticky s akýmkoľvek ovocím. 🙂
Suroviny:
Postup:
Mletý mak som vysypala do menšieho hrnca, zaliala vodou (tesne nad mak) a varila na miernom plameni, dokiaľ nevsiakol všetku tekutinu (dôležité je stále miešať). Uvarený mak som nechala mierne vychladnúť. Hrozienka som taktiež zaliala horúcou vodou, aby zmäkli a následne som vodu vyliala. Potom som uvarený mak, hrozienka a mandle pridala do výkonného mixéra a vymixovala úplne dohladka.
Rúru som predhriala na 180 stupňov a okrúhlu tortovú formu (priemer 26 cm) vymazala kokosovým olejom a vyložila papierom na pečenie (papier bude lepšie držať vo forme). Na dno formy som vysipala celé egreše.
Banány som rozpučila vidličkou na kašu, pridala vaječné žĺtka (bielka si necháme na sneh), vanilkový extrakt, kypriaci prášok a premiešala (najlepšie metličkami). Žĺtkovú zmes som vmiešala do makovej zmesi. Zo zvyšných vaječných bielok a štipkou soli som si vyšľahala tuhý sneh a opatrne vmiešala do makovej zmesi. Hotovú zmes som vyliala do formy na egreše a piekla cca 60 minút. Pred vyklopením som nechala úplne vychladnúť.
Ako koláč správne vyklopiť? Jednoducho. Po vychladnutí hore na formu položte tanier a preklopte. Uistite sa, že okraje koláča sú odlepené od formy.
Dobrú chuť.