Višňovo-makový nákyp z ovsených vločiek
Výživové Hodnoty:
8 porcií / ks
95 minút
1 ks obsahuje:
310 kcal
40 g sacharidov
12 g tuku
15 g bielkovín
Popis:
Opäť po dlhšom čase mi prišlo na chuť si pripraviť niečo sladké na obed. Už sa tu objavil kuskusový nákyp, pšenový, ryžový, ale ovsený nákyp tu chýba! Treba do zbierky. ;)
Už od malička milujem kombináciu maku a višní. Hlavne keď babka robievala makovo-višňovú štrúdľu, po tej som sa mohla utĺcť. Takže som dnes pekne zaexperimentovala a pripravila tento zdravý nákyp z višní a maku, ktorý je bohatým zdrojom vápnika a železa, vďaka maku. :)
Poslúži nielen ako sladký obed, ale ak ho vychladíte poslúži aj ako chutný dezert, či raňajky.
Suroviny:
Cesto:
4
PL
med/javorový sirup/agave
3
šálky
ovsené vločky jemné
1 a 1/2
šálky
akékoľvek mlieko
1/2
šálky
voda
1 a 1/2
šálky
mletý mak
Plnka:
1
ČL
med/javorový sirup/agave
1
šálka
hrudkovitý tvaroh
1 a 1/2
šálky
domáce zavárané višne bez kôstok
Postup:
Ovsené vločky som si vysypala do väčšej hlbokej misy, zaliala vodou, mliekom a nechala odpočívať cca 30 minút, dokiaľ nenapučali a nenasiakli všetku tekutinu. Potom som k nim primiešala mletý mak, med a dobre premiešala.
Vedľa v malej miske som si rozmiešala tvaroh s medom. Rúru som si dala predhriať na 180 stupňov. Tortovú formu (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) som si vymazala kokosovým olejom a do nej vyliala 1/2 ovsenej zmesi. Na to som následne poukladala višne a na to nadrobila hrudkový tvaroh. Nakoniec som to zaliala zvyšnou ovsenou zmesou a dala piecť na cca 45-50 minút. Pred krájaním nechajte dobre vychladnúť.
Podávame s kopčekom bieleho jogurtu a poliate so šťavou z višní. 🙂
Dobrú chuť!