Špaldové buchty s domácim slivkovým levárom
Info:
Úvod:
Dnes ma prepadla obrovská chuť na domáce buchty plnené lekvárom! Dlho som nerozmýšľala a vybehla som do obchodu pre suroviny. Ukázalo sa, že domáce buchty ako od babičky sa dajú pripraviť aj zo zdravých surovín a a výsledok je bohovský – krásne nadýchané a mäkkučké ako vankúšiky! Žiadne ťažké a tuhé celozrnné cesto, ako si možno väčšina myslí. 🙂 Presvedčte sa s nami. Keď budem mať najbližšie príležitosť pohostiť mojich známych s niečim extra, recept je jasný. 😉
TIP: Ak nemáte doma slivkový lekvár, môžete si ľahko pripraviť tvarohovú plnku, a to tak, že tvaroh zmiešate s jedným vajíčkom a trochou medu či iným tekutým sladidlom.
Suroviny:
Postup:
Najprv som si pripravila kvások. V mlieku som si roztopila droždie s lyžičkou cukru a dala nachvíľku na bok. Vedľa do misky som pridala zvyšné suroviny a následne kvások. Zo zmesi som si vymiesila vláčne cesto (malo by sa odlepovať od misky) a dala kysnúť na teplé miesto. Cesto som nechala kysnúť aspoň hodinu.
Vykysnuté cesto som si premiestnila na pomúčenú kuchynskú linku a vyvaľkala do tvaru obdĺžnika (nevaľkajte moc natenko). cesto som rozdelila rovnomerne na 10 štvorčekov a do každého štvorčeka do stredu pridala čajovú lyžičku slivkového lekváru (nemusíte veľmi šetriť, nech nie su suché) a zabalila. Buchty som plnila do hlbšieho plechu vyloženým papierom na pečenie vedľa seba. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom a nechala ešte 10-15 minút podkysnúť.
Buchty som piekla 10 minút v predohriatej rúre na 200 stupňov a dalších 25-30 minút pri 175-180 stupňoch dozlatista.
Dobrú chuť.