Domáce špaldové šišky bez vysmážania
Výživové Hodnoty:
Popis:
Suroviny:
Cesto:
Kvások:
Postup:
Kvások- V malej miske som si rozmrvila droždie, zaliala teplým mandľovým mliekom, posypala špaldovou múkou a trstinovým cukrom a miešala dohladka, dokiaľ sa kvások nerozpustil a dala nachvíľu na bok.
Cesto- V miske som si preosiala špaldovú múku, pridala trstinový cukor, štipku soli a premiešala. Potom som pridala rozpustené maslo ghee, žĺtka, vlažné mandľové mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru (podľa chuti) a pripravený kvások. Drevenou varechou som vymiešala elastické mierne lepkavé cesto a nechala kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
Po vykysnutí som cesto premiestnila na pomúčenú kuchynskú linku, jemne spracovala ešte s trochou múky a vyvaľkala do tvaru kruhu (hrúbka cca 1,5 cm). Pomocou okrúhlej formičky (alebo pohára) som vykrajovala menšie šišky, ktoré som premiestnila na plech vyloženým papierom na pečenie. šišky som nechala ešte 10-15 minút podkysnúť. Zatiaľ som si rozohriala rúru na 180 stupňov. Nakoniec som do stredu šišiek pomocou palca urobila do stredu jamky, potrela rozpusteným maslom ghee/kokosovým olejom a dala piecť na 15-20 minút do zlatista. Vrch šišiek som plnila domácim malinovým džemom.
Dobrú chuť.