Chutney z čerstvých fíg s grilovanou panenkou
Info:
Úvod:
Prichádzajúca jeseň nám prináša sezónu čerstvých a šťavnatých fíg. Práve figové chutney patrí medzi obľúbenú pochúťku tohto obdobia. Predstavte si tú vôňu korenín, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu. Mmmm…
Chutney sa hodí nielen ku grilovanej panenke ale aj ku grilovanému syru s vlašskými orechmi. 🙂
Suroviny:
Postup:
Hrozienka som si na 10 minút namočila do teplej vody. Hrušku som si očistila a spolu s figami nakrájala na menšie kúsky. V mažiari som si rozdrvila podľa chuti biele korenie a klinčeky.
Na hlbšej panvici som som si rozohriala olivový olej a najemno nakrájanú cibuľu zľahka opiekla. Potom som pridala hnedý cukor a miešala, dokiaľ sa nerozpustil. Následne som dochutila štipkou soli, mletou škoricou, zázvorom, horčičnými semienkami, rozdrveným korením a premiešala. Nakoniec som zmes podliala jablčným octom (môžete použiť aj vinný) a pridala figy s hruškami a hrozienkami.
Zmes som varila cca 30 minút za občasného premiešania, dokiaľ mi nevznikla hustá, mierne lepkavá zmes.
Podávame s grilovanou panenkou alebo syrom. Posypať môžete aj vlašskými orechmi.
Dobrú chuť.