Nízko-sacharidové lasagne z cukín
Info:
Úvod:
Lasagne takmer bez sacharidov s vysokým obsahom bielkovín? Dá sa to? áno, dá! Jedna porcia obsahuje takmer 40g bielkovín! 🙂
Aj takto som využila našu úrodu cukín, ktorá je teraz v plnom prúde. Cestovinu nahradila cukina a bešamelovú omáčku nahradil tvaroh s vajíčkom. Ak tvaroh nemusíte, pokojne ho nahraďte cottage cheesom či cream cheesom.
Takže konečne lasagne, ktoré si môžete pokojne vychutnať aj na večeru! Najlepšie chutia čerstvé, ale aj odležané, pretože vtedy držia pevne pokope. Pohodlne sa dajú pribaliť aj so sebou do práce, do školy, či na cestu. 😉
Suroviny:
Postup:
Cukiny som si nakrájala pozdĺžne na stredne hrubé plátky. Plátky som si poukladala na plech vedľa seba, osolila a nechala 10 minút odpočívať (cukina obsahuje v sebe veľa vody, takže sa jej potrebujeme zbaviť, pri zapekaní by pustili veľa vody a to nechceme, takže tento krok nezanedbajte). Potom som si na kuchynskú linku rozprestrela servítky, poukladala na ne cukiny a zakryla opäť servítkami, aby nasiakli prebytočnú vodu.
Mäsovú náplň som si pripravila tak, že som si v hrnci rozohriala olivový olej, pridala najemno nakrájanú cibuľu a zľahka opiekla. Následne som pridala hovädzie mäso, dochutila koreninami, bylinkami, cesnakom a opiekla do hneda. Potom som pridala paradajky a varila za občasného premiešania cca 30 minút. Kým sa mäso varilo, v ďalšej miske som si zmiešala tvaroh s vajíčkom.
Rúru som si predhriala na 180 stupňov. Zapekaciu misu (31×24 cm) som si vyložila papierom na pečenie a spodok potrela s trochou mäsovej plnky, aj po bokoch. Potom som začala vrstviť. Na spodok som poukladala plátky cukín, na to mäsovú plnku, trocha tvarohovej plnky a porozotierala po celej ploche, na to som nakoniec posypala tvrdý strúhaný syr. Opakovala som dokiaľ sa mi neminuli všetky suroviny. Nakoniec na vrch som poukladala plátky paradajok a všetko zasypala mozzarellou. Zapekala som 40-45 minút. Pred krájaním nechajte dobre vychladnúť! Je to dôležité. Lasagne som nakrájala na 6 rovnakých kúskov a podávala.
Dobrú chuť! 🙂