Letná polievka z bielej tekvice a cukiny
Výživové Hodnoty:
4 porcií / ks
40 minút
1 porcia (3 naberačky) obsahujú:
110 kcal
19 g sacharidov
4 g tuku
3 g bielkovín
Popis:
Táto ľahká a zdravá polievka je jeden zo skvelých spôsobov a nápadov, ako využiť cukiny a tekvice z vašej záhrady, ktorých budú o chvíľku plné záhrady! ;) Alebo, ak ich máte v chladničke a neviete čo s nimi.Keď máte intoleranciu na laktózu, alebo ste vegáni, tak namiesto jogurtu pridajte cca 200 ml ovsenej, kokosovej či inej bezlaktózovej smotany na varenie.Skvelo chutí za horúca, ale aj za studena. :)
Suroviny:
-
-
soľ
-
-
mleté čierne korenie
2
ČL
čerstvá bazalka
1
PL
olivový olej
2 - 3
ks
cesnak (strúčik)
3 - 4
PL
biely jogurt
1
ks
najemno nakrájaná cibuľa
1 a 1/2
šálky
zeleninový vývar
1
ks
stredne veľká biela tekvica
1
ks
stredne veľká cukina
Postup:
Tekvicu som si rozrezala na polovicu, stred vydlabala lyžicou a ošúpala. Potom som ju spolu s cukinou nakrájala na menšie kocky. V hrnci som si rozohriala olivový olej a zľahka opiekla najemno nakrájanú cibuľu. Následne som pridala nakrájanú tekvicu, cukinu a zaliala zeleninovým vývarom (tak, aby bola všetka zelenina zaliata po vrch). Dochutila som bylinkami, korením, soľou a varila do zmäknutia zeleniny, približne 15-20 minút.
Keď bola zelenina hotová, ponorným mixérom som ju vymixovala dohladka. Nakoniec som pridala biely jogurt, rozpučený cesnak a premixovala znovu.
Kto chcete, servírovať môžete s lyžičkou kvalitného tekvicového oleja, opečenými tekvicovými jadierkami, alebo kopčekom jogurtu. Vyberte si. 🙂
Dobrú chuť!