Grécka musaka u vás doma
Info:
Úvod:
Musaka je typické grécke jedlo, no každá grécka rodina má svoj vlastný recept. Tvoria ju vrstvy baklažánu, hovädzieho mäsa v bohatej paradajkovej omáčke, ktoré su zaliate krémovou syrovou omáčkou. Skúšali ste už? Nie? Tak vám odporúčame ochutnať našu odľahčenú verziu, na ktorej si taktiež veľmi pochutíte! 🙂
Ako Gréci hovoria: “Musaka je najlepšia na druhý deň!” 😉
Suroviny:
Postup:
Celé baklažány som si nakrájala na tenšie plátky. Do hrnca som pridala trochu vody, plátky baklažánov premiestnila do sitka a 10 minút som ich naparovala, dokiaľ nezmäkli. Potom som ich premiestnila na utierku nech nasajú prebytočnú vodu. Zatiaľ som si pripravila mäso.
V panvici som si rozohriala olivový olej, pridala cibuľu, červenú papriku a chvíľku opekala. Potom som pridala mleté mäso, dochutila koreninami, škoricou, soľou a orestovala ho. Následne som nastrúhala paradajky a pridala paradajkový pretlak. Dusila som dokiaľ sa neodparila šťava.
Zapekaciu misu (25×25 cm) som zľahka potrela olivovým olejom a na dno poukladala 1 vrstvu baklažánov, celú mäsovú zmes a na vrch poukladala opäť zvyšok baklažánov. Teraz som si pripravila krém.
V hrnci som si priviedla k varu mlieko s trochou soli, pridala krupicu a miešala cca 1 minútu dozhustnutia. Potom som rýchlo metličkami vmiešala vajcia, polovicu množstva (50g) strúhaného parmezánu a vymiešala do hladkého krému. Krupicový krém som vyliala do zapekacej misy, vrch posypala zvyšným syrom a piekla som 30-35 minút pri 200 stupňoch.
Pred krájaním necháme úplne vychladnúť. Ako Gréci hovoria: “Musaka je najlepšia na druhý deň!” 😉
Dobrú chuť.