Grécka musaka u vás doma

Info:

9 porcií
Predpríprava: 5 minút
Príprava: 55 minút
Príprava spolu: 60 minút
1 ks obsahuje:
248 kcal
Sacharidy: 13 g
Tuky: 9 g
Bielkoviny: 24 g

Úvod:

Musaka je typické grécke jedlo, no každá grécka rodina má svoj vlastný recept. Tvoria ju vrstvy baklažánu, hovädzieho mäsa v bohatej paradajkovej omáčke, ktoré su zaliate krémovou syrovou omáčkou. Skúšali ste už? Nie? Tak vám odporúčame ochutnať našu odľahčenú verziu, na ktorej si taktiež veľmi pochutíte! 🙂

Ako Gréci hovoria: “Musaka je najlepšia na druhý deň!” 😉

Air Force 1 Tenisky Low Biele

Suroviny:

● soľ - - - -
● mleté čierne korenie - - - -
● baklažán - 2 ks -
● mletá škorica - - - -
● vajce - 2 ks -
● muškátový oriešok - - - -
● najemno nakrájaná cibuľa - 1 ks -
● paradajkový pretlak - 3 PL -
● olivový olej - - - -
● mletá červená paprika - - - -
● strúhaný parmezán - 100 g -
● špaldová krupica - 75 g -
● čerstvé paradajky - 0,4 kg -
● mleté hovädzie mäso chudé - 600 g -
● mlieko 1,5 % - 750 ml -

Postup:

Celé baklažány som si nakrájala na tenšie plátky. Do hrnca som pridala trochu vody, plátky baklažánov premiestnila do sitka a 10 minút som ich naparovala, dokiaľ nezmäkli. Potom som ich premiestnila na utierku nech nasajú prebytočnú vodu. Zatiaľ som si pripravila mäso.
V panvici som si rozohriala olivový olej, pridala cibuľu, červenú papriku a chvíľku opekala. Potom som pridala mleté mäso, dochutila koreninami, škoricou, soľou a orestovala ho. Následne som nastrúhala paradajky a pridala paradajkový pretlak. Dusila som dokiaľ sa neodparila šťava.
Zapekaciu misu (25×25 cm) som zľahka potrela olivovým olejom a na dno poukladala 1 vrstvu baklažánov, celú mäsovú zmes a na vrch poukladala opäť zvyšok baklažánov. Teraz som si pripravila krém.
V hrnci som si priviedla k varu mlieko s trochou soli, pridala krupicu a miešala cca 1 minútu dozhustnutia. Potom som rýchlo metličkami vmiešala vajcia, polovicu množstva (50g) strúhaného parmezánu a vymiešala do hladkého krému. Krupicový krém som vyliala do zapekacej misy, vrch posypala zvyšným syrom a piekla som 30-35 minút pri 200 stupňoch.
Pred krájaním necháme úplne vychladnúť. Ako Gréci hovoria: “Musaka je najlepšia na druhý deň!” 😉

Dobrú chuť.

Podobné Recepty

Vybrané na základe typu jedla.